Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir nu crede în varianta anticipatelor: Este un mecanism foarte dificil de pus în aplicare, aș spune aproape imposibil

Digi 24

Politologul Ioan Stanomir, specialist în drept constituțional, este de părere că alegerile anticipate – un demers susținut de PNL – sunt greu de realizat în absența unui acord politic foarte strict. În viziunea sa mecanismul anticipatelor este aproape imposibil de pus în practică în sistemul politic românesc.

“În Constituție se precizează că este nevoie de cel puțin două căderi succesive ale Guvernului. În aceste condiții se poate merge spre alegeri anticipate. Președintele nu este însă obligat să dizolve Parlamentul, el poate dizolva Parlamentul în momentul în care acest număr de încercări eșuează.

Este un mecanism foarte dificil de pus în aplicare, aș spune aproape imposibil. Punerea lui în aplicare ar presupune în primă instanță demisia cabinetului actual și ulterior, cel puțin două voturi de neîncredere la adresa cabinetului, urmate de o a treia procedură similară, urmată de dizolvarea Parlamentului.

Eu cred că este greu de crezut că în absența unui acord politic foarte strict, o asemenea procedură poate fi îndeplinită”, a explicat politologul pentru PSNews.ro.

Zilele trecute, premierul Ludovic Orban a adus din nou în discuție ideea alegerilor anticipate, precizând că Partidul Național Liberal susține acest demers. În egală măsură, premierul a spus că în momentul în care vor exista șanse reale, PNL va fi primul partid care va sprijini acest demers.

„PNL susţine ideea alegerilor anticipate. Problema este dacă există în mod realist posibilitatea de a se ajunge la asta. Din punctul nostru de vedere, normal că discutăm permanent cu partidele parlamentare. Pentru a putea fi demarată procedura, trebuie să ai un număr de partide care să deţină un număr de parlamentari care să îţi ofere garanţia că vor fi respinse două propuneri de Guvern. Altfel, dacă nu se ajunge la un astfel de acord, nu ne aruncăm în aventuri, doar ca să ne trezim la a doua învestire că votează parlamentarii orice Guvern, indiferent de program, doar ca să îşi menţină mandatul până la final. Când vor fi şanse reale, PNL va fi primul care va accepta. Noi avem cel mai mult de câştigat, dacă ne uităm la sondaje”, a declarat Ludovic Orban la Parlament.

Anterior și președintele Klaus Iohannis a precizat că susține alegerile parlamentare anticipate, văzute drept cea mai bună variantă. Totuși, dacă liberalii văd cu ochi buni acest demers, aproape toate celelalte formațiuni politice nu văd cu ochi buni această variantă. Motivul este simplu și ține de faptul că partidele se tem că ar putea pierde din numărul de parlamentari pe care îl au în legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *