Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Politologul Ioan Stanomir pune lupa pe partidele politice aflate în cursa pentru alegerile europarlamentare

Alegerile europarlamentare bat la ușă, iar partidele au intrat deja pe ultima sută de metri în provința pregătirilor. Chiar dacă campania nu a început propriu zis, majoritatea partidelor “au furat startul”, afișându-și bannerele și sloganele electorale. Cunoaștem

totodată și listele de candidați, unele fiind chiar surprinzătoare. 

Profesorul universitar Ioan Stanomir a realizat o radiografie a principalelor partide care se întrec în alegerile europarlamentare de anul acesta. Politologul a precizat pentru PSNews.ro, faptul că  pentru PSD alegerile europarlamentare sunt importante în perspectiva unei posibile candidaturi a lui Liviu Dragnea la Cotroceni.

“După europarlamentare urmează prezidențialele. Iar pentru d-l Dragnea visul de mărire este dependent de atingerea obiectivelor de parcurs. Putem prezuma că un scor slab la europarlamentare nu ar fi de natură să-i întărească potențialul de candidatură. Nu doar d-l Dragnea este într-o situație delicată. Și liberal-uselistul Călin Popescu Tăriceanu are nevoie de un scor bun pentru ALDE, scor care să-i întărească argumentul că, de fapt, doar USL-ismul poate aduce PSD-ului victoria. Nu e un joc de cuvinte. USL trăiește în forme extrem de bine consolidate și aș îndrăzni să spun că există forme care trimit până la Administrația Prezidențială, la președinte, ale acestui USL-ism, inclusiv lipsa de combativitate în raport cu PSD în anumite momente”, a spus Stanomir.

Totodată, înegătură cu PNL, acesta a precizat că: “PNL și-a ales cap de listă pe cineva care nu aparține acestui partid, ceea ce înseamnă, de fapt, că e neîncrezător în propriile sale energii – o primă observație. A doua observație: pe listele PNL coexistă personalități stimabile din punct de vedere european și cu un track record impecabil, precum d-l Siegfried Mureșan, cu personalități pe care foarte puține lucruri le recomandă pentru a face pasul către politica europeană. A fi un excelent primar de municipiu nu înseamnă a fi un excelent europarlamentar. Nu servești interesul țării luându-l pe edil de la munca sa și trimițându-l în PE. Cred că un partid inteligent ar trebui să facă o sinteză inteligentă între resursele intelectuale și resursele politicienilor de profesie. D-l Hava, ca să mă refer la domnia sa, este un eminent primar, rămâne de văzut dacă va fi un bun europarlamentar”.

Nu în ultimul rând, în legătură cu Alianță USR-PLUS, profesorul universitar a precizat că: “Această alianță este purtată pe valul entuziasmului popular. Rămâne de văzut în ce măsură aceste două partide vor fi capabile: 1) să se cristalizeze, 2) să se clarifice și 3) să performeze. Ele sunt de-abia la începutul unui lung drum, care presupune traversarea unor înfruntări electorale mult mai grele decât europarlamentarele. Iar, în cazul unui politician precum Dacian Cioloș, clarificările sunt necesare, pentru că în ultima vreme partidul domniei sale a fost prins într-o serie de controverse care sunt legate de absența unui profil doctrinar – mă refer la intervențiile nefericite ale d-nei Oana Bogdan, despre care aflăm că e o „forță mortice”. Nu sunt controverse oarecare, ci controverse care sunt o hârtie de turnesol pentru o anumită dezordine ideologică din acest partid. Am să vă spun foarte direct: cred că orice partid trebuie să aibă o axă și o linie de orientare clară. Nu putem fi și de stânga, și de dreapta în același timp. Putem și trebuie să facem alegeri. Să privim la marii politicieni români din trecut. Ei i-au pus pe oameni în fața unor alegeri simple: sunteți de partea sclaviei sau de partea libertății? În vremurile noastre, alegerile trebuie să fie simple: sunteți de partea capitalismului, în cadrele domniei legii, sau sunteți de partea oligarhiei și a statului cleptocratic? Sunteți pentru un anumit tip de valori sau pentru altele? Acest tip de întrebări sunt întrebări doctrinare. Cei care spun cetățenilor „intrăm într-o epocă postdoctrinară“ nu fac decât să-și ascundă propria lor lipsă de disponibilitate de a răspunde doctrinar la întrebări doctrinare”, a conchis politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *