Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir realizează retrospectiva anului 2019: Involuția a reprezentat un adevărat proiect de țară

Digi 24

2019 a reprezentat un an plin de provocări politice. A fost un an în care românii au fost martorii prăbușirii celui mai mare partid post-decembrist. Moștenitor direct al FSN-ului, PSD a înregistrat ăn 2019 insuccese pe bandă rulantă, pierzând atât alegerile europarlamentare, cât și pe cele prezidențiale.

Politologul Ioan Stanomir este de părere că involuția a reprezentat un adevărat proiect de țară, atâta vreme cât PSD s-a aflat la guvernare. Acesta a avertizat că, în ciuda insucceselor înregistrate, PSD rămâne cel mai redutabil adversar, fiind capabil de regenerare. 

“Pentru o mare parte a anului 2019, involuția a reprezentat un adevărat proiect de țară. Această involuție nu ar fi fost posibilă fără complicităţi şi fără pasivitate. În administraţie, ca şi în magistratură, regimul Dragnea şi apoi succesorul său au beneficiat de sprijinul celor pentru care PSD este şi va fi partidul –stat. Deja, după 2012, formula partidului- stat este cea în jurul căreia se organizează întregul regim. 

PSD a fost și este, cum știm cu toții, cel mai redutabil inamic al modernizării, este direct responsabil istoric pentru întârzierea noastră și pentru decalajul față de Occident din ultimii 15-20 de ani. PSD a rămas, în pofida căderii Vioricăi Dăncilă un formidabil şi tenace obstacol. Asta pentru că PSD este însăşi ordinea pe care Ion Iliescu a întemeiat-o, în urmă cu trei decenii.

PSD este capabil de regenerare atâta vreme cât mediul său familiar de dezvoltare va fi păstrat intact. De la guvernarea locală parazitată la ministerele şi agenţiile infestate de politruci, clientelismul pesedist este cel în jurul căruia se articulează România de fiecare zi. Prin această reţea ţesută şi întreţinută, PSD a reuşit să absoarbă şocurile electorale care păreau a-i fi fatale. Dacă România a cunoscut un grad de schimbare la nivelul central, nivelele de adâncime au rămas îngheţate în ceauşism.

Confruntarea cu PSD este o luptă de durată, care trebuie continuată și în care se cer mobilizate răbdarea şi inteligenţa politică. Cred că PSD trebuie să fie istorie, pentru ca România să aibă un viitor”, a precizat pentru PSNews.ro politologul Ioan Stanomir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *