Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir, reflecții la 30 de ani de la Revoluție: Regimul comunist a fost unul ilegitim și criminal, iar Revoluția a însemnat dorința cetățenilor de a-l elimina

Digi 24

În România anului 2019, dezbaterile despre Revoluţia din decembrie 1989 încă sunt de actualitate. Discuţii dominate de teoriile conspiraţioniste-clişeu ori de persoane care cer dreptatea de pe urmă. La 30 de ani de la Revoluţie, România pare departe de a înţelege pe deplin evenimentele din 1989.

Politologul Ioan Stanomir este de părere că imaginea tiraniei comuniste din Europa de acum 30 de ani este imaginea unei catastrofe care a devastat comunități și a distrus destine. Acesta a subliniat ceea ce toată lumea ar trebui să cunoască, anume că în România, ca și în alte state, regimul comunist a fost de la început și până la sfârșit unul lipsit de orice fel de legitimitate, fiind în egală măsură unul criminal.

“După treizeci de ani de la prăbuşirea democraţiilor populare din Europa Centrală şi de Est, imaginea jumătăţii de secol de tiranie comunistă este aceea unei catastrofe care a devastat comunităţi şi a mutilat destine. Regimul comunist a fost unul ilegitim și criminal. Supravieţuirea regimurilor comuniste ar fi depins numai de supravieţuirea sistemului sovietic.

Revoluţia din decembrie a însemnat şi dorinţa cetăţenilor de a elimina regimul comunist. Nu a fost o zi, ci un proces de clarificare a revoluţionarilor. Punerea în scenă a teroriştilor a fost tocmai pentru a împiedica alte forţe să iasă la suprafaţă. Totuși, regimurile comuniste nu au dispărut cu totul. Ele au lăsat în urmă elite care s-au reconvertit rapid. Vedeţi imaginile cu Iliescu şi Roman în anii 90, ce extaz producea în mase apariţia lor. Regimul comunist era singura realitate pe care oamenii o cunoşteau. Schimbarea discursului acestor elite a avut efectul scontat asupra populaţiei, a fost un discurs câştigător.

Frontul Salvării Naţionale a ştiut foarte bine să meargă pe urmele regimului comunist. A exploatat anumite frici ale populaţiei: partidele politice, sabotorii, legionarii. Au inventat permanent adversari. Cei din Piaţa Universităţii care erau denumiţi legionari erau exponenţii unor clase diverse. România nu a fost o ţară democratică până în 1996, când a intervenit alternanţa la putere”, a precizat politologul pentru PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *