Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir taxează dur discursursul lui Liviu Dragnea și propune soluția pentru atacul PSD la Justiție

Zilele trecute, liderul PSD, Liviu Dragnea ajungea la Craiova acolo unde social-democrații au organizat un mare miting de susținere a partidului. Cu acest prilej Dragna a lansat o nouă serie de atacuri la adresa președintelui Iohannis, a oficialilor europeni și a companiilor străine.

El a susținut că „dorința lui Iohannis” este să fie arestat. „Mulți dintre voi mi-ați spus, Liviule, nu te lăsa. Mi-a mai zis cineva: „chiar dacă te arestează, să nu renunți, că venim să te scoatem de acolo”. Sper să nu ajungem acolo. Asta este dorința lui Iohannis, pentru că este îngrozit de noi”, a spus Dragnea.

Ulterior, Dragnea s-a lansat și într-o critică la adresa oficialilor europeni, asta după ce socialiștii europeni au anunțat că îngheață relațiile cu PSD: am văzut oficiali europeni care ne critică. Au ajutat țara asta cu ceva? Ne ceartă pentru nimic, pentru ceva ce n-am făcut. De ce nu sunt interesați de efectele guvernrii PSD pentru oameni. Poate nu le place”.

Totodată, în urmă cu o săptămână, Liviu Dragnea compara Uniunea Europeană cu coloniștii care mergeau să ia resursele din țările unde ajungeau”.

În acest context, politologul și profesorul universitar, Ioan Stanomir, a precizat pentru PSNews.ro că retorica actuală a liderului PSD este una de extracție ceaușistă.

“Retorica anti-occidentală de extracţie ceauşistă revine în politica noastră, la treizeci de ani de la 1989. Un asemenea diagnostic nu face decât să confirme gravitatea momentului pe care îl traversăm.

Regimul Dragnea a speculat, de o manieră sistematică, datele constituţionale care permit oligarhiei parlamentare să domine şi să mutileze statul. Republica a fost redusă la un domeniu administrat de partidul- stat, cel care îl îşi impune voinţa, în dispreţul oricărei exigenţe legate de separaţia şi de echilibrul puterilor.

Cabinetul este o prelungire a Partidului- stat, în vreme ce Preşedintele este marginalizat instituţional. Cetăţenii înşişi sunt lipsiţi de instrumentele care să le permită să îşi exprime vocea suverană. Puterea judecătorească şi magistraţii sunt confruntaţi cu efortul de vidare al conţinut a menirii lor de apărători ai egalităţii constituţionale”, a precizat politologul.

Totodată, Ioan Stanomir a precizat că o posibilă soluție în fața acestei probleme o reprezintă o reforma constituțională care să aibă ca scop regăsirea echilibrului între puterile statului.

Iată de ce cred că este necesară o reformă constituţională. Ţinta ei trebuie să fie regăsirea unui echilibru între puteri, ca şi stabilirea , clară, a rolului pe care este chemată să îl joace naţiunea. Eliminarea suveranităţii ilimitate a parlamentului confiscat de majoritatea cleptocrată este scopul final”, a conchis politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *