Skip to content
Alegeri Politică

Politologul Pîrvulescu dezvăluie adevărata miză din turul 2 al prezidențialelor: Pe 24 se va vota ”contra”

psnews.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu susține, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că se așteaptă ca prezența la alegerile prezidențiale în turul 2 să fie mică, fapt care ar putea să avantajeze prezidențiabilul PSD.

Pîrvulescu spune că adevărata miză a celui de-al doilea tur este legitimitatea celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. „Un mandat în care Iohannis ar primi un scor mare i-ar permite să își pună în aplicare așa cum n-a putut-o face în mandatul trecut, i-ar da o autoritate asupra politicii și asupra politicienilor români pe care n-a avut-o altădată”, spune politologul.

„Pe 10 noiembrie nu s-a votat Dăncilă. S-a votat partidul care trebuia. Acum, în turul 2, se va vota contra. Cei care sunt contra lui Iohannis sunt mai puțini decât cei care sunt contra Vioricăi Dăncilă. Cu sau fără dezbatere eu cred că prezența la vot va fi mică. Sunt curios cum va fi în diaspora. Mă aștept în continuare să existe contrastul între diaspora și țară. În diaspora nu există aceeași nevoie de dezbatere. Ca să facă ce, spectacol?

Iohannis nu este om de spectacol, consideră că politica este un domeniu al deciziei raționale, se comportă așa. A arătat pentru cei care nu îl credeau în stare că poate să poarte o dezbatere. Nu cred că cineva se îndoiește de capacitatea lui Iohannis de a participa la dezbateri. Mulți se îndoiesc de capacitatea lui Dăncilă să participe la o dezbatere.

Prezența va fi mică la alegeri pentru că exista imaginea publică conform căreia Iohannis este deja câștigător. Dacă lucrurile sunt deja aranjate pentru că și-a construit acestă campanie, atunci oamenii nu mai văd pentru ce ar face acest efort minimal. Asta o poate favoriza pe Viorica Dăncilă. Miza este legitimitatea celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. Un mandat în care Iohannis ar primi un scor mare i-ar permite să își pună în aplicare așa cum n-a putut-o face în mandatul trecut, i-ar da o autoritate asupra politicii și asupra politicienilor români pe care n-a avut-o altădată”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.

La secţiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile: vineri, 22 noiembrie, între orele 12:00 – 21:00; sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7:00 – 21:00; duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 – 21.00. În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Plicurile celor care votează prin corespondenţă trebuie să ajungă în ţară până în 21 noiembrie. Cei care au ales votul prin corespondenţă trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul cu votat, că a intrat în turul al doilea candidatul pentru care optează.

În ţară, au fost organizate 18.748 de secţii de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare.

Alegătorii pot afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.

Votarea în ţară are loc duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

În al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se înfruntă preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis, candidatul susţinut de PNL, şi Viorica Dăncilă, candidatul PSD.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 10 noiembrie, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, conform rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central (BEC).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *