Skip to content
Societate

Politologul Radu Carp, avertisment după cazul Ditrău: S-ar putea ajunge la o situație asemănătoare și în comunitățile cu majoritari etnici români

Facebook/Radu Carp

Cazul din comuna harghiteană Ditrău, acolo unde mai mulți locuitori au ieșit în stradă pentru a cere socoteală unui antreprenor local care a angajat doi brutari sri lankezi la fabrica de pâine, a stârnit controverse puternice în țară. Oameni politici importanți – Rareș Bogdan, premierul Ludovic Orban, sau Csaba Asztalos, președintele CNCD – au luat poziții publice și au avertizat cu privire la impactul pe care l-ar putea avea astfel de evenimente în România.

Politologul Radu Carp este de părere că, în cazul de la Ditrău, un comportament atipic a generat o situație atipică. Politologul a avertizat că s-ar putea ajunge la o situație asemănătoare și în comunitățile cu majoritari etnici români, pe fondul unei panici iraționale.

Din punctul meu de vedere, cazul Ditrău este extrem de interesant din perspectiva relației dintre minorități și emigranți. Acest subiect este puțin studiat în Europa, deoarece emigranții nu s-au instalat în general în zonele locuite de minorități.

De pildă s-a studiat comportamentul minorităților maghiare și germane emigrate în Ungaria, respectiv Germania, venind din România. Totuși, un caz de tip Ditrău nu este studiat. Prin urmare, nu avem instrumentele pentru a înțelege situația creată în complexitatea ei. E exact ca în cazul medicinei confruntate acum cu provocarea numită coronavirus.

Cazul este generat de o situație interesantă: mici întreprinzători minoritari care își manifestă loialitatea față de comunitate, deschid în comună fabrica de pâine, nu preferă să se delocalizeze, dar sunt gata să adere la globalism pentru a-și mări profiturile. Practic, un comportament atipic a generat o situație atipică.

Totuși, cred că nu trebuie să ne iluzionăm. În comunitățile cu majoritari etnici români s-ar putea ajunge la asemenea situații, generate de o panică irațională”, a spus politologul pentru PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *