Skip to content
Politică

Politologul Radu Carp prezintă două motive pentru fiascoul social-democraților la prezidențiale: PSD nu s-a adaptat deloc exodului din ultimii ani

Politologul Radu Carp este de părere că două cauze majore au stat la baza eșecului PSD la prezidențiale. În primul rând, Viorica Dăncilă a neglijat complet diaspora, rezultatul fiind un vot zdrobitor în favoarea lui Klaus Iohannis. În al doilea rând, PSD nu a reușit să propulseze în prim-plan un candidat care să obțină voturi din afara bazinului electoral al acestui partid, lucru pe care Klaus Iohannis a reușit să-l realizeze de pildă în Dolj.

“Una dintre explicații e aceea că PSD nu s-a adaptat deloc exodului care a avut loc în ultimii ani. Drept dovadă, Viorica Dăncilă nu a avut programată nici măcar o vizită în diaspora în timpul campaniei electorale. Pur şi simplu nu a considerat oportun să conceapă şi să adreseze mesaje diasporei.

O altă eroare uriașă a PSD a fost că în timpul guvernării, atunci când s-a văzut destul de clar că nu poate prezenta mari realizări economice, nu a fost ales un candidat care să poată obţine voturi în afara bazinului electoral al acestui partid. Discursul doamnei Dăncilă de după aflarea rezultatelor arată cât de mare a fost obsesia în interiorul PSD de a nu obţine voturi sub potenţialul acestui bazin electoral. Ori scopul alegerilor prezidenţiale nu este ca un candidat să obţină mai mult decât partidul care îl susţine, ci ca acel candidat să câştige alegerile, să convingă alegători din afara bazinului tradiţional al unui partid”, a precizat pentru PSNews.ro politologul.

Klaus Iohannis a obţinut, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, un nou mandat pentru cinci ani la Palatul Cotroceni. Biroul Electoral Central a anunţat primele rezultate finale parţiale.

Potrivit rezultatelor provizorii centralizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, Klaus Iohannis a obţinut, în total, 6.495.534 de voturi – 863.849 de voturi în diaspora şi 5.631.685 de voturi în ţară, adică 65,88%.   Viorica Dăncilă a obţinut 55.493 de voturi în diaspora şi 3.282.040 în ţară, în total 3.337.533 de voturi, adică 34,12%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *