Skip to content
Politică

Politologul Radu Carp pune punctul pe problema principală din decizia CCR. Legătura dintre referendum și revizuirea Constituției 

Curtea Constituțională a respins ambele inițiative legislative de revizuire a Legii fundamentale. Atât textul trimis de PNL și USR, cât și cel trimis de PSD și ALDE, au fost respinse cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR.

Magistrații Curții au decis că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau grațierii corupților încalcă limitele revizuirii Constituției. Aceștia au considerat că interzicerea celor două drepturi pentru persoanele condamnate pentru corupție este discriminatorie.

În acest context, politologul Radu Carp a explicat pentru PSNews.ro care este de fapt esența problemei legate de decizia CCR în privința referendumului.

“Cred că esența problemei legată de decizia CCR care a avut ca obiect revizuirea Constituției nu a fost abordată, anume legătura dintre un referendum și revizuirea Constituției. Cele două chestiuni au mai puține puncte de legătură decât se crede de obicei. Revizuirea Constituției se face prin dezbaterea în Parlament a unui proiect de revizuire, un proiect care urmează o procedură specială și este rezultatul unei reflecții despre ansamblul Constituției. În subsidiar, revizuirea se poate face și prin transpunerea rezultatelor unui referendum, însă doar ca excepție, nu ca regulă.

Ce este important referitor la referendumul din 26 mai este că a fost validat, marcând o atitudine generală a societății românești împotriva unei toleranțe greșit înțelese față de fenomenul corupției.

Este un aspect extrem de pozitiv care oferă speranțe pentru asanarea morală a unei societăți bulversate și traumatizate de încercările unor politicieni de a se sustrage justiției. Autorii întrebărilor puse la referendum au estimat eronat că aceste întrebări se pot transpune 100% in prevederi ale Constituției.

Decizia CCR afirmă ca transpunerea se poate face fie prin Constituție, fie prin lege.  Este meritul lui Klaus Iohannis că a inițiat acest referendum și a avut intuiția corectă că pentru validare este necesar a fi organizat simultan cu alegerile europene. Este eșecul unor pseudo-specialiști care au crezut că se poate face, prin referendum, un bypass în ceea ce privește revizuirea Constituției. Mai mult, aceiași pseudo-specialiști au crezut că poate fi organizat un referendum de acceptare a revizuirii în paralel cu alegerile prezidențiale.

Revizuirea Constituției este o temă mult prea complexă pentru a face obiectul dezbaterilor politice. Nu există suficientă expertiză care să fie angrenată pentru susținerea unor puncte de vedere de pe poziții partizane. Expertiza este cantonată în mediul academic dar nu este pusă în valoare. Încă nu a sosit momentul, din păcate”, a precizat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *