Skip to content
Politică

Politologul Sebastian Lăzăroiu arată detaliul “omis” de cei care cer numirea procurorului general pe model european

Sebastian Lăzăroiu

După votul în favoarea Laurei Codruța Kovesi din Comisia LIBE, reprezentanții PSD și ALDE vorbesc, la unison, despre o propunere – aceea ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat săptămâna trecută, în contextul votului din Comisia LIBE a Parlamentului European pentru Laura Codruţa Kovesi, că este o demonstraţie perfectă a modului „cum intervine factorul politic în această alegere”.

„Este o exemplificare perfectă care ne vine de la Parlamentul European, care este foarte generos să ne înveţe pe noi că în Justiţie nu trebuie să intervină factorul politic şi ne-a făcut astăzi o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”, a precizat Tăriceanu la Palatul Parlamentului, întrebat pe acest subiect.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, la rândul său, că ar trebui preluat modelul din Parlamentul European ca procurorul general al României să fie numit de Parlament. „E o idee bună, eu cred că ar trebui să preluăm acest model, eu cred că am putea să ne gândim la o modificare legislativă, este un model corect ca procurorul general al României să fie numit de Parlament prin vot, probabil să instituim o procedură prin care ministrul Justiţiei selectează o serie de candidaţi, CSM face un triaj profesional, după care la Parlament facem audieri publice în cele două comisii juridice şi Parlamentul să voteze procurorul general al României. Cred că e o idee bună, e un model pe care putem să-l luăm în considerare, dacă merge la Parlamentul European”, a declarat Nicolae.

Și senatorul PSD Claudiu Manda a ținut să sublinieze că a fost un vot politic. „Înţeleg că la nivel european se poate prin votul politic, în România înţeleg că nu se poate. Nu am spus că mă nemulţumeşte (rezultatul votului din comisia LIBE din Parlamentul European). Să-i ancheteze pe toţi de acolo cum i-a anchetat în România”, a afirmat Manda, despre votul din Parlamentul European în privinţa Laurei Codruţa Kovesi.

Sebastian Lăzăroiu, sociolog și politolog român, fost consilier prezidențial și ministrul Muncii în guvernul Emil Boc a precizat pentru PSnews.ro că politicienii care propun preluarea “modelului European” de numire a șefilor de parchete trec cu vederea peste un lucru esențial. “Ce trec sub tăcere Dragnea, Tăriceanu, Toader și ceilalți, insinuând cu cinismul care îi caracterizează că ar trebui să preluăm „modelul european” de numire „politică” a șefilor de parchete, este că Laura Codruța Kovesi, până să ajungă la votul politic, a trecut printr-o comisie formată din mai mulți experți internaționali. Comisia a plasat-o pe primul loc din trei aleși. Așadar, când sugerează că vor prelua modelul european, sper să facă la fel și cei din PSD-ALDE, dacă le dă mâna: concurs deschis, experți internaționali, trei nume în final din care să aleagă ei politic”, a precizat Lăzăroiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *