Skip to content
Politică

Politologul Sebastian Lăzăroiu, ipoteză inedită: PSD ar fi cel mai avantajat de alegerile locale în două tururi

Facebook/Sebastian Lazaroiu

Tema modificării legislației electorale în ceea ce privește alegerile locale de anul acesta și din viitor a stârnit o opoziție puternică din partea social-democraților. Aceștia au denunțat inclusiv la Bruxelles tentativa premierului Orban, argumentând printre altele că modificarea legislației electorale cu 6 luni înainte de organizarea alegerilor este neconstituțională.

Totuși, politologul Sebastian Lăzăroiu a enunțat o ipoteză inedită. Concret, acesta este de părere că în viitorul apropiat PSD ar putea fi cel mai avantajat partid politic de alegerile în două tururi. Explicația ține de faptul că PSD devine treptat un partid obișnuit, oscilând între locul doi și trei, dar care are o mare problemă și anume izolarea. Politologul consideră că PSD-ului îi lipsesc în prezent aliații.

„Cred că dintre toate partidele politice, PSD ar fi cel mai avantajat de alegerile locale în două tururi. După cum arată rezultatele la ultimele două scrutine, dar și trendul de prin 2012 încoace, PSD devine un partid obișnuit, cu oscilație între locul doi și trei. De revenit n-o să-și revină ușor, va trebui sa se lupte pentru primul loc în următorii ani. Prostiile făcute cu Dragnea la conducere vor fi decontate pe termen lung de partid.

Dar cea mai gravă problemă a PSD este izolarea ca partid. Așadar, îi lipsesc aliații, de asta nu poate profita de scrutinul în două tururi, dar, între un tur și două tururi, un partid izolat de mărimea PSD poate profita mai mult de două tururi ca să-si maximizeze scorul, prin alianțe locale conjuncturale sau coalizări neașteptate de electorat.

Calculul lor se bazează pe faptul că primarii în funcție sunt avantajați de scrutinul într-un tur. Așa este, dar cu condiția să nu reprezinte un partid paria, cum e azi PSD. Un primar PSD cu imagine rezonabilă poate spera mai degrabă să coalizeze în al doilea tur electoratul împotriva unui contracandidat antipatic, decât să iasă pe primul loc din primul tur.

Marile bătălii se dau în orașe, nu în comune. Primarii de comune, mai ales cele sărace, sunt oricum la mâna guvernului după ce câștigă, iar PSD nu mai are guvernul, așa că loialitatea lor e tot mai discutabilă. Cred că în viitor PSD ar putea spera la mai bine, dar tot va rămâne problema aliaților”, a explicat politologul pentru PSNews.rop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *