Skip to content
Politică

Politologul Sebastian Lăzăroiu, previziune neagră privind anchetarea lui Kovesi: va stârni un scandal internațional

Anunțul făcut de fostul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit căruia aceasta a fost citată la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție, în calitate de suspect într-un dosar în care sunt aduse acuzații de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, a împărțit opinia publică în două. Majoritatea văd în aceste acuzații o piedică adusă fostului procuror al DNA în calea ocupării funcției de procuror-șef al Parchetului European, alții dimpotrivă aplaudă această acțiune, considerând-o drept o confirmare a necesității deciziei lui Tudorel Toader de a cere revocarea lui Kovesi din funcție în 2018.

Ne întrebăm în acest context ce se va întâmpla cu candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European și care va fi rezultatul anchetei? Sebastian Lăzăroiu, sociolog și politolog român, fost consilier prezidențial și ministrul Muncii în guvernul Emil Boc a declarat pentru PSNews că: E clar că acțiunea prostească a PSD nu face decât să întărească candidatura lui Kovesi pentru funcția de procuror general european. Toți oficialii de la Bruxelles au cele mai bune informații despre ce se întâmplă azi la București. Nu de la Macovei, nu de la jurnaliștii lui Soros…Sunt informații de primă mână.

O să dau un singur exemplu, ca să înțelegeți – ambasadele occidentale de la București erau puse în alertă, în 2012, cu multe zile inainte de demersul de suspendare a președintelui inițiat de coaliția USL, chiar dacă acesta a fost ținut, strategic, în cel mai mare secret, întrucât se voia un blitzkrieg. Spun asta pentru că vreau să aveți toată încrederea că partenerii occidentali sunt foarte bine informați despre ce se întâmplă aici și, deci, pentru ei, ticăloșia pusă azi la cale de PSD, prin secția de anchetare a magistraților, e o bilă albă pentru Kovesi, dacă mai era nevoie.

În schimb, ce poate face PSD, prin secția Parchetului, este să ceară reținerea lui Kovesi sau, chiar mai puțin, interdicția de a părăsi țara. Evident, asta va stârni un scandal uriaș internațional, care va face un mare rău României.

Sigur că membrii Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pot da un semnal și mai puternic, venind la București pentru audierea lui Kovesi, în cazul în care nu va reținută sau arestată. Mă indoiesc totuși că se va întâmpla mai mult decât o reținere de 24 de ore, fiindcă decizia arestării o ia un complet de judecători.

Chiar și așa, dacă se va menține controlul judiciar pe o perioadă mai lungă, va fi dificil să fie selectată Kovesi. Problema uriașă va fi legată de imaginea României, de țară din lumea a treia”, a precizat Lăzăroiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *