Skip to content
Politică

Politologul Stelian Tănase analizează candidații Puterii pentru alegerile prezidențiale. Ce riscă ALDE dacă trece în Opoziție și cum ar putea Dăncilă să demisioneze

Inquam Photos / Octav Ganea

Principalele partide au început deja să facă calcule pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Actualul președinte, Klaus Iohannis rămâne favorit în cursa pentru Cotroceni, așa cum arată și sondajele de opinie, fiind sprijinit de PNL, partid ce a scos cel mai mare scor în alegerile europarlamentare din mai. Cum rămâne însă cu oferta electorală a partidelor care guvernează astăzi România?

Politologul Stelian Tănase a realizat o analiză a principalilor oameni politici din PSD și ALDE care țintesc fotoliul de la Cotroceni. În viziunea acestuia, ambițiile Vioricăi Dăncilă ar putea îngropa PSD-ul, în timp ce o eventuală trecere în Opoziție a celor de la ALDE ar reprezenta un pericol pentru supraviețuirea partidului.

Dacă ne uităm la candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, în persoana Vioricăi Dăncilă constatăm că baronii n-o vor candidată pentru că știu că va pierde, așa cum arată toate sondajele, inclusiv cele de uz intern PSD. E sub 10% la încredere și intenție de vot. Chiar și așa nu cred că va renunța la candidatură pentru că a pus ochii pe Cotroceni. Dacă va pierde, probabil că își va da demisia, dar numai atunci. Partea proastă e că până atunci Dăncilă va îngropa partidul.

De cealaltă parte avem situația lui Călin Popescu Tăriceanu. Partidul lui a scos un scor foarte slab la europarlamentare, sub 5% pentru ca nu s-a făcut vizibil, nu a avut vocea lui, a fost o copie palida a PSD. Aportul lui de voturi în Coaliție este practic nul. Cu 4 % nu poți emite pretenții în fața PSD care au luat 22,5%. E adevărat că PSD a cazut de la 46% la numai 22,5%, dar asta nu justifică pretențiile ALDE, doar încurcă jocurile. Ambiția lui Tăriceanu prevalează dar această ambiție va îngropa partidul ALDE. Dacă nu reușește să convingă PSD-ul să renunțe la candidatura lui Dancilă, atunci cariera lui Tăriceanu, de personaj politic de prima linie se încheie. ALDE nu are o bază proprie, e un partid ad-hoc și nu va rezista în opoziție”, a explicat politologul pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *