Skip to content
Societate

Politologul Stelian Tănase indică principalele cauze ale evenimentelor din Caracal: Este efectul amestecului dintre Poliție și lumea interlopă, dar și marginalizarea profesioniștilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Cazul fetei de 15 ani ucise cu sălbăticie în Caracal a revoltat o țară întreagă. Incapacitatea autorităților de rezolva aceste cazuri a dus la un sentiment general de frustrare și la o profundă lipsă de încredere în insituțiile de forță ale statului român. Politologul Stelian Tănase a precizat, în acest context, că acest caz este o reflectare a amestecului dintre Poliție și lumea interlopă, precum și efectul marginalizării profesioniștilor.

Rolul primordial al statului este de a asigura siguranța cetățeanului. Ceea ce a șocat lumea românească este că instituțiile abilitate să apere viața unui copil nu și-au făcut datoria. Alexandra a murit cu zile pentru că statul s-a întors cu spatele ca să nu vadă ce se petrece, acest aspect este îngrozitor și de neacceptat. Cineva normal nu poate trece peste asta. Atitudinea autorităților în cauză cere acțiune, reacție, cere mai ales sancționarea vinovaților. Când statul, plătit din taxele achitate de noi, se retrage de la datorie, asta este dincolo de orice înțelegere. Este în sine o crimă”, a declarat politologul pentru PSnews.

Stelian Tănase crede că un lucru este cert, dacă polițiștii interveneau, Alexandra scăpa cu viață: Aici este nodul problemei. Aș clasifica acest fapt drept complicitate la omor. Statul s-a derobat rușinos de la principala sa îndatorire”.

”Disoluția statului român, mai ales a instituțiilor sale de forță, a acelora care ar trebui să asigure respectarea legii, este în aceste zile evidentă. Avem aici efectul corupției generalizate din sistem. Este efectul antiselecției cadrelor din MAI și Parchete și a marginalizării profesioniștilor. Este efectul de asemenea amestecului dintre Poliție și lumea interlopă. O ancheta severă la Caracal ar dezvălui o groapă de gunoi. Autoritățile se străduiesc să ascundă mizeria sub preș. Din cauza asta ancheta despre care vorbeam nu se va face. Se va mușamaliza urgent, generalii vor scăpa încă odată. Dar este și efectul legilor strâmbe, făcute anume pentru a-i proteja pe infractori, cu sau fără gulere albe. Un singur exemplu la îndemână: 1834 de criminali si 762 violatori au fost eliberați pe baza așa zisului recurs în anulare. Să ni-i imaginam pe acești infractori periculoși în libertate, pe străzile orașelor noastre, în preajma școlilor, seara pândind prin parcuri”, a punctat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *