Skip to content
Politică

Politologul Stelian Tănase, tablou al României la 30 de ani de la Revoluție: A fost ca într-un tangou, pierdem astăzi ceva, câștigăm mâine altceva

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Politologul Stelian Tănase a realizat o radiografie a României după 30 de ani de la căderea comunismului. În viziunea sa, România a arătat ca într-un tangou, cu pași în față, urmați de pași în spate. Totuși, politologul este de părere că actuala arhitectură politică a țării în care nu mai avem un conflict între Palate poate reprezenta șansa României de a ieși din blocajul în care se află.

“În ultimii 30 de ani în România a fost ca într-un tangou. Pierdem astăzi ceva, câștigăm mâine altceva, iar pierdem, iar ne întoarcem. În ultimii 30 de ani pe partea stângă a spectrului politic am avut un singur președinte, Ion Iliescu. La acesta am văzut un comunism mai zâmbăreț. El a fost influențat de reformele din Cehoslovacia, iar apoi când Gorbaciov a preluat puterea cred că s-a atașat de acest tip de comunism mai tolerant, așa încât prin această zonă a stat și România. Iliescu voia să facă de fapt un socialism cu față umană. Deci el nu voia democrație occidentală, de aceea am ieșit în Piața Universității, iar el a trimis minerii.

" "
" "

Următorul președinte, Emil Constantinescu a fost un eșec. A venit apoi Traian Băsescu în 2004 care a avut o președinție contradictorie care nu e lămurită. Au fost și câțiva care au ratat, de pildă eșecul lui Adrian Năstase sau Mircea Geoană. Acum îl avem pe Klaus Iohannis, iar eu personal m-am bucurat când a fost ales. Iar faptul că acum există un guvern agreat s-ar putea să nu mai ducă la acel război între Palate. Asta cred că ar fi șansa României și sper ca în viitorul apropiat să se formeze o majoritate parlamentară pro-europeană, reformatoare, pentru că România este blocată în ultimii ani.

În alte țări, problemele acestea despre care am vorbit, au fost rezolvate din timp. Există și acolo corupție, dar politicienii își fac treaba, iar treaba lor este buna guvernare. La noi agenda este încă individuală și este bazată pe jaful societății, pentru că așa s-au constituit marile averi în ultimii 30 de ani”, a precizat politologul pentru PSNews.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *