Politologul Valentin Naumescu: Nicușor Dan are două șanse din trei de a fi ales Președinte al României

Sursa foto: Youtube

Intr-un articol publicat pe Contributors, profesorul de relatii internationale si politologul Valentin Naumescu sustine ca la viitoarele alegeri prezidentiale se vor confrunta nu doua, ci trei Romanii.

„Nu mai avem in prezent doua Romanii politice, asa cum se spunea acum 20 ani, pe vremea lui Adrian Nastase, ci trei: Romania partidelor traditionale, Romania anti-sistem, extremista si antioccidentala, si Romania reformista prooccidentala care refuza partidele traditionale uzate, decredibilizate si acaparate de clientele. Aceste trei optiuni majore se vor intalni si concura la urne in martie-aprilie. Pentru ca ideea a fost inevitabil tratata acolo foarte succint, articolul fiind mult mai amplu si referindu-se la anul politic international 2025, revin astazi cu o detaliere a punctului respectiv.

Fiecare din cele trei Romanii politice mentionate va avea, simbolic, cel putin un candidat la alegerile prezidentiale, in care se va regasi „cultural” (in sensul cel mai larg cu putinta al termenului), total sau partial.

Romania clientelei partidelor traditionale, a vechii clase politice si a celor de la putere va fi reprezentata in cursa de Crin Antonescu, un politician retras de un deceniu, a carui „vreme de glorie” (ma rog, o figura de stil poate nu chiar fidela realitatii) a fost acum 10-15 ani. Nici nu se putea ca PSD, PNL si UDMR sa gaseasca o figura care sa-i reprezinte mai bine. Acestia sunt ei si acesta este chipul lor politic. Printr-un mic joc al intamplarilor, in locul lui Crin Antonescu putea fi la fel de bine Victor Ponta, amandoi „profund nedreptatiti” si cu declaratii manioase, la vremea respectiva, fata de reactia negativa a SUA si UE, plus a multor guverne ale statelor occidentale luate separat, cu privire la puciul USL din 2012.

Romania extremista, anti-sistem si anti-occidentala va avea unu, doi sau trei candidati. Depinde de CCR, daca va valida sau nu candidaturile lui Calin Georgescu, care a declarat ca a avut „cheltuieli zero in campanie” (nici macar un litru de benzina, acolo), si a Dianei Sosoaca, a carei candidatura a fost invalidata in octombrie anul trecut. George Simion isi va depune sigur candidatura si ii va fi validata. Nu are cum sa nu si-o depuna, pentru ca nu va sti de la inceput daca CCR il blocheaza sau nu pe Calin Georgescu. Deci, 1-2-3 candidati ai acestei Romanii anti-sistem, plina de frustrari de tot felul.

Romania reformista prooccidentala va fi reprezentata in principal de Nicusor Dan, candidat independent cu discurs rational si moderat, care nu doreste sa arunce in aer institutiile statului si nici sa schimbe directia Vest a orientarii Romaniei (NATO, UE, parteneriat strategic cu SUA) dar se pronunta pentru schimbari politice si administrative importante. Nicusor Dan a fost validat electoral de doua ori in competitii grele, la Primaria Capitalei. Ar mai putea candida, desi nu ar fi deloc indicat, divizand aceasta optiune politica reformista a societatii romanesti, Elena Lasconi din partea USR.

Calificarea in finala se va juca pe 23 martie la un nivel mai inalt, probabil de minim 2,5 milioane de voturi. Vor fi mai putini candidati decat pe 24 noiembrie. Lunile care urmeaza vor fi decisive si vor da „valul emotional”, intr-o directie sau alta. Cel mai slab in a produce simpatii populare si afilieri afective este candidatul coalitiei de guvernare, intors de la Bruxelles dupa un deceniu, fara o idee politica limpede conturata, pe care il vor vota doar structurile din cele trei partide traditionale.

Cei mai atractivi emotional sunt Nicusor Dan si, respectiv, cine va fi perceput drept principalul exponent al urii anti-sistem (Georgescu, Simion sau Sosoaca, in functie de numarul candidatilor validati de CCR din partea acestei optiuni). Daca Georgescu nu va candida, nu as exclude ca o parte din alegatorii georgisti (care sunt doar furiosi pe vechea clasa politica dar nu sunt neaparat anti-UE sau anti-NATO) sa vireze spre Nicusor Dan.

O finala Nicusor Dan-Crin Antonescu, daca CCR ii va lasa pe toti cei trei candidati anti-sistem sa candideze (Georgescu, Simion, Sosoaca), acestia neatingand, individual, 20%. Castiga clar Nicusor Dan, care poate construi o coalitie reala a alegatorilor (inclusiv o parte din contestatarii radicali ramasi fara reprezentanti), nu una artificiala a conducerilor decredibilizate ale partidelor.

O finala Georgescu/Simion-Antonescu, daca optiunea reformista prooccidentala va fi divizata excesiv si nu va putea aduna pragul de 2,5 milioane de voturi. Castiga populistul contestatar, pentru ca Antonescu nu va fi votat de reformisti.

O finala Nicusor Dan-Georgescu/Simion, daca, de fapt, „PSD nu se va omori sa-l sustina pe Crin Antonescu”, electoratul pesedist din straturile profunde, rural si urbanul mic, fiind mai apropiat cultural de nationalistii antioccidentali decat de liberalul bruxellez Antonescu. Castiga la limita dar castiga, si in acest caz, Nicusor Dan, pentru ca cel putin electoratul PNL si UDMR (deci peste 20%) va vota cu siguranta Nicusor Dan in turul al doilea, plus indecisii din primul tur.

Asadar, Nicusor Dan are doua sanse din trei de a fi ales Presedinte al Romaniei iar procentul creste spre 100% daca intra in turul al doilea, mai ales daca va candida contra lui Crin Antonescu sau a lui George Simion.

Nu exclud ca un calcul simplu, de tipul celui de mai sus, sa faca si cei din zona partidelor politice traditionale, incercand in prima faza o decredibilizare a lui Nicusor Dan la Primaria Capitalei in lunile de iarna. Daca isi vor da seama din timp ca cel pe care l-au ales acum sa le fie candidat comun nu iese castigator in nicio combinatie de finala prezidentiala, vom vedea ca, pana la urma, Crin Antonescu nu va mai candida iar PSD va reveni peste 3-4 saptamani la candidatura Ciolacu. Caz in care PNL si UDMR il vor sustine pe Nicusor Dan, asa cum era normal sa o faca de la inceput.

Cele trei Romanii politice s-au angajat intr-o lupta cruciala pentru viitorul democratiei, societatii si directiei politice a tarii. Va propun sa fim destepti! Ce ziceti, putem?” isi incheie articolul profesorul Naumescu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: