Skip to content
Politică

Politologul Vladimir Tismăneanu pune lupa pe cazul procurorului general, Augustin Lazăr

În urmă cu o săptămână, în presa din România apărea știrea potrivit căreia actualul procuror general, Augustin Lazăr a ocupat în trecutul comunist funcția de președinte al Comisiei de liberare din Penitenciarul Aiud.

Știrea a împărțit presa și opinia publică de-o potrivă în două tabere aproape ireconciliabile. Unii îl acuză pe Lazăr că ar fi contribuit la rămânerea în pușcărie a disidentului Iulius Filip, alții îi iau apărarea spunând că Lazăr nu ar fi putut acționa de unul singur în acest caz. O parte din presă s-a grăbit să-l catalogheze drept „torționar”, deși, evident, între funcția de președinte a unei Comisii de liberări și aceea de „torționari” este cale lungă. Putem vorbi însă despre o vinovăție morală, de vreme ce Augustin Lazăr a făcut parte din categoria celor care aveau funcții active în cazul mecanismului de represiune comunist.

În acest context, Vladimir Tismăneanu, politolog și profesor la Universitatea din Maryland, USA, a precizat că Augustin Lazăr nu a avut neapărat un trecut tocmai luminos, dar în prezent el simbolizează valorile societății deschise.

„Vreau să fie bine înțeles. Consider că Augustin Lazaă are un moment în al său trecut care nu a fost nu tocmai luminos. E un fapt și nu poate fi negat.

Factual, în egală măsură, este că Augustin Lazar nu a fost securist. Este absurd, rău-intenționat și lipsit de onestitate să pui semnul egalității între a fi fost membru, numit în virtutea funcției, deci nu voluntar, al unei comisii de liberare a unui deținut politic în anii ’80 și să fi fost torționar, ofițer de securitate, ofițer MAI de penitenciar.

Domnul Augustin Lazăr a deținut o funcție, suntem destui care știm ce însemna să fii procuror în acea perioadă. Poziția era una prin definiție ingrată dacă îți păsa de drepturile omului. Eroarea lui Augustin Lazăr a fost de a fi pus o semnătură automată asemeni milioanelor de semnături și adeziuni din epocă. O semnatură nefericită, mă grăbesc să o spun. Dar nu el l-a anchetat pe disidentul Iulius Filip, nu el l-a schingiut, nu el l-a condamnat. Să nu confundăm planurile, identitățile și culpabilitățile. Cred că în prezent, Augustin Lazăr simbolizează valorile societății deschise”, a conchis politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *