Skip to content
Politică

Polonezul Donald Tusk, președintele CE, i-a citat pe Cioran, Nichita Stănescu și Eliade. Discurs într-o română perfectă

observator.tv

Actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a ținut joi seara la Ateneul Român cu ocazia preluării oficiale a președinției Consiliului, un discurs într-o română impecabilă, citând chiar din marii artiști și gânditori români:

„Sunt sigur că preşedinţia dvs vă fi la fel de energică, românească şi europeană că muzica lui George Enescu. Şi nu o spun pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că ştiu cât de rezistenţă şi creativă e naţiunea romană. După cum spunea poetul român Nichita Stănescu:

Se apropie viitorul, se aude, se vede

Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată.

Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet,

vestindu-l întruna.

Cei care cred că e un semn de putere pentru încălcarea regulilor europene, se înşeală. E un semn de slăbiciune. Cei care lupta pentru apărarea valorilor europene le spun: continuaţi lupta.După cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Andrei Pleșu spunea: Toate obstacolele ne par ziduri.” a declarat Donald Tusk în discursul său.

Mai mult, președintele CE a dezvăluit faptul că prima sa mașină a fost o Dacia 1300, primită de la socrul său:

„În familia mea, prima maşină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci şi şase (1986), când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.” și-a încheiat Donald Tusk discursul într-o română perfectă.

Video integral:

9 comentarii la “Polonezul Donald Tusk, președintele CE, i-a citat pe Cioran, Nichita Stănescu și Eliade. Discurs într-o română perfectă

  1. Felicitări și toată stima d-lui președinte al UE, Donald Tusk! A fost mai român ca și toți românii care uită să vorbească românește!

  2. A venit Europa la noi,sper sa fie un semn de bun augur pentru ” inceputul sfarsitului”!!!psd – alde udmr se indreapta spre lada de gunoi a istoriei !!;

  3. Este un adevarat politician, care pune interesele UE in fatza Poloniei, care, dupa cum stim cu totii, iubeste de nu mai poate „valorile” europene contemporane, adica „politicalul coRECT”.A tine un discurs in fatza unei natiuni in limba acelei natiuni, este o dovada de spirit politic autentic, dar aceasta nu contituie o garantzie ca este un iubitor al facerii de bine, ca este un iubitor al valorilor perene, autentice, vechi…

  4. Felicitări, din toată inima! Impresionant discurs, rostit de un mare Om și politician! Emotionant discurs! Acum stiu că mai sunt încă politicieni adevărati. Un model pentru pentru toti politicienii romani. Mulțumesc , domnule președinte! Mult succes și sănătate!

  5. Un discurs foarte bun ce dovedeste faptul ca suntem apreciati prin marii nostri oameni de cultura sau sport. Dovedeste cu atat mai mult ca ne apreciaza prin faptul ca a fost rostit in limba romana. Multumiri. Felicitari pentru un astfel de discurs de o deosebita tinuta!

  6. stimate domnule Presedinte!Felicitari,felicitari,pentru discursul dv-.Inaintasii nostri ar fi mandrii de discursul dv,la fel cum suntem si noi ! Multumiri1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *