Skip to content
Europa

Polonia acționează decisiv în favoarea Ucrainei, trimițând Germaniei cererea oficială pentru aprobarea reexportului de tancuri de asalt Leopard 2

Flickr

Polonia a transmis Germaniei cererea oficială pentru aprobarea transferului de tancuri de luptă Leopard 2 către Ucraina, a informat, marți, ministrul apărării Mariusz Blaszczak, într-un mesaj pe Twitter.

„Germania a primit deja cererea noastră de aprobare a transferului de tancuri Leopard 2 către Ucraina. De asemenea, fac apel la partea germană să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, pentru că este în joc securitatea întregii Europe!”, a subliniat ministrul polonez al apărării, potrivit caleaeuropeana.ro

Ucraina cere cu insistență partenerilor occidentali Leopard 2 de fabricaţie germană, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scară largă, pentru a o ajuta să pătrundă prin liniile ruse şi recaptura teritoriu în acest an.

Germania este unul dintre principalii donatori de arme către Ucraina și a ordonat o revizuire a stocurilor sale de tancuri Leopard 2 în vederea pregătirii unei posibile aprobări. Cu toate acestea, guvernul de la Berlin a dat dovadă de prudență la fiecare pas în ceea ce privește creșterea ajutorului său militar pentru Ucraina, o ezitare considerată ca fiind înrădăcinată în istoria și cultura sa politică, dar și în temerea că trimiterea de armament greu în această țară ar produce o escaladare a conflictului în sensul implicării NATO.

Ezitarea Germaniei a atras critici, în special din partea Poloniei și a statelor baltice, țări de pe flancul estic al NATO care se simt deosebit de amenințate de noua agresiune a Rusiei.

Cu toate acestea, Berlinul a afirmat că este dispus să acţioneze rapid dacă există un consens între aliați privind furnizarea de tancuri grele Ucrainei.

De altfel, duminică, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă ar face cererea, iar luni, şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a confirmat că Germania nu blochează exportul tancurilor Leopard 2.

Potrivit Varșoviei, Germania are „peste 350 de unități Leopards active și aproximativ 200 în depozit”.

Modelul Leopard, introdus pentru prima dată în 1979 și îmbunătățit de mai multe ori de atunci, este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai rezistente tancuri din lume, combinând viteza, raza de acțiune și precizia cu un tun puternic cu saboți capabil să lovească ținte aflate la cinci kilometri distanță, în timp ce se află în mișcare.

Mai mult de 2.300 de tancuri Leopard 2 sunt disponibile sau depozitate în 13 țări europene. Armata germană a renunțat deja la cea mai mare parte a tancurilor Leopard de concepție mai veche și le-a exportat în Turcia, Polonia, Grecia și Danemarca, printre alți clienți. Armata mai deține încă aproximativ 300 de versiuni moderne, dar nu are în plan să le vândă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *