Polonia anunță un referendum cu privire la gardul de la granița cu Belarus

polonia
Sursa foto: PEXELS.COM

Guvernul populist din Polonia anunță un nou referendum care va fi organizat în același timp cu alegerile parlamentare din toamnă, pe tema gardului de la granița cu Belarusul, al treilea de acest tip de până acum. Referendumul ca instrument pentru mobilizarea votanților și pentru a alimenta frici și angoase din societate pentru câștiguri electorale este o tactică mai veche a guvernelor extremiste și a fost folosită inclusiv în România.

Până acum, guvernul PiS a anunțat trei referendumuri care vor fi organizate în același timp cu alegerile parlamentare – unul legat de privatizările companiilor de stat, un altul legat de migranți și acest al treilea care are ca temă problema migranților. În general, astfel de referendumuri cacealma au întrebări fie lipsite de sens, fie cu răspuns evident.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak a anunțat, luni, pe rețelele sociale că acest polonezii vor fi invitați să-și spună părerea cu privire la menținerea gardului de la granița cu Belarus, ridicat în trecut pentru a opri refugiații pe care dictatorul de la Minsk îi trimisese la graniță ca parte a războiului hibrid pe care șeful său, dictatorul Vladimir Putin, îl duce cu Europa.

Referendumul va avea loc pe 15 octombrie, aceeaşi dată cu alegerile parlamentare. Alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin „eliminarea barierei de la graniţa dintre Polonia şi Belarus”, a scris ministrul.

Polonia şi-a consolidat, anul trecut, graniţa cu Belarus cu un gard metalic de 5.5 metri înălţime care se întinde pe o lungime de 187 kilometri. Dacă în momentul construcţiei gardului iniţiativa a fost criticată de politicieni din opoziţie, acum, dată fiind situaţia curentă, Belarus fiind aliat apropiat al Rusiei, nu există o opoziţie semnificativă faţă de el.

În ciuda sprijinului pentru gardul de la graniţă, opoziţia susţine că în spatele referendumului propus se află tactici electorale, în condiţiile în care partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) este sub presiune din cauza inflaţiei ridicate, a legislaţiei antiavort şi a unei serii de scandaluri de nepotism.

Pe acest fundal, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a propus, în iunie, ideea unui referendum, în paralel cu alegerile.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL