Polonia cere iar reparații de război Germaniei. Șeful statului: „omagiile nu sunt suficiente”

polonia
Sursa foto: PEXELS.COM

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi mai mulţi membri ai guvernului de la Varşovia au comemorat vineri împlinirea a 84 de ani de la atacul nazist asupra Poloniei care a declanşat al Doilea Război Mondial şi au cerut din nou reparaţii de război Germaniei, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Dimineaţă la ora locală 04:45, ora la care trupele naziste au pătruns pe teritoriul polonez prin peninsula Westerplatte, preşedintele Duda a condus o ceremonie la care au sunat sirenele de raid aerian, a fost înălţat drapelul polonez şi a fost intonat imnul Poloniei.

În oraşul din apropiere Wielun, unde un spital a fost prima ţintă a unui bombardament german asupra Poloniei, premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut un discurs în care a spus că „încă nu au fost depăşite” consecinţele invaziei germane şi că din cauza „timpului furat şi al celor cinci decenii pierdute (…) nimic nu este aşa cum ar fi trebuit să fie”.

El a insistat că, deşi „Polonia şi Germania sunt astăzi partenere în UE, pentru a avea relaţii normale în viitor trebuie închis acest capitol negru”, întrucât „omagiile nu sunt suficiente” şi „este de asemenea nevoie de reparaţii, pe care le cerem neobosit”. „Cerem nu doar comemorare, cerem adevăr, justiţie şi compensaţii”, a adăugat premierul polonez.

După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie anul trecut să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici. Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.

Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: