Polonia, condamnată de CEDO după ce a împiedicat cinci cupluri de acelaşi sex să se căsătorească

Sursa foto: Wikipedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia cu privire la lipsa unui ”cadru juridic care să le permită persoanelor de acelaşi sex să beneficieze de o recunoaştere şi o protecţie adecvate ale relaţiilor lor de cuplu”, după ce cinci cupluri de acelaşi sex au sesizat instanţa europeană în urma refuzării căsătoriei pe motiv că nu era vorba despre căsătoria unui bărbat cu o femeie la Lodz, Cracovia şi Varşovia.

Cele 46 de ţări care au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului sunt obligate să le propună cuplurilor de acelaşi sex o căsătorie sau o uniune de alt fel.

Reclamanţilor li s-a răspuns că legea poloneză acceptă numai uniuni între un bărbat şi o femeie.

În urma acestor refuzuri în instanţe locale, ei s-au adresat justiţiei naţionale, care le-a respins cererea.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a condamnat anul acesta, anterior, Polonia, Rusia, România, Bulgaria şi Ucraina din motive asemănătoare.

Curtea, care judecă încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a ţinut să amintească că ”nimic nu permite să se considere că faptul de a oferi o recunoaştere şi o protecţie juridică cuplurilor de acelaşi sex ar putea, în sine, să dăuneze familiilor constituite în mod tradiţional”.

Krzysztof Alcer unul dintre polonezii care consideră că hotărârile Poloniei constituie un refuz discriminatoriu de recunoaştere a relaţiei sale cu partenerul său, s-a exprimat după condamnarea pronunţată de CEDO.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: