Polonia: Donald Tusk, favorit pentru a forma guvernul. PiS se îndreaptă spre opoziție

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Rezultatul final al alegerilor parlamentare din Polonia a arătat că partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS) și aliații săi nu au obținut numărul voturi necesare pentru un nou mandat de guvernare, deschizând calea pentru opoziția condusă de fostul premier Donald Tusk, relatează Reuters.

Rezultatul final al alegerilor, anunţat marţi la Varşovia, a confirmat că formaţiunea PiS a premierului Mateusz Morawiecki s-a plasat pe prima poziţie, cu 35,38% din voturi, în timp ce Coaliţia Civică (KO), liberală şi de opoziţie, a fostului premier Donald Tusk, a ieşit pe locul al doilea, cu 30,7%.

Cu toate acestea, coaliţia lui Tusk are calea mai uşoară de a forma un guvern, alături de alianța „A Treia Cale” – marea câștigătoare a votului de duminică -, care a obţinut 14,4%, şi cu partidul Noua Stângă, cu 8,61%.

Această alianţă ar deţine 248 de locuri în parlamentul de 460 de membri.

Morawiecki ar putea, de asemenea, să încerce să formeze o coaliţie, dar singurul său partener realist este coaliția de extrema dreapta „Confederaţia”, al cărui număr mic de mandate nu ar fi suficient pentru a ajuta la crearea unei majorităţi de guvernare.

Rezultatul final al numărării voturilor confirmă în cea mai mare parte exit poll-urile apărute duminică seara după închiderea urnelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: