Polonia face plângere penală împotriva fostului său guvern pentru pierderea de fonduri europene

Sursă foto: Twitter (X) / Donald Tusk

O comisie a noului parlament polonez, în care este majoritară coaliţia condusă de premierul pro-european Donald Tusk, va sesiza justiţia cu privire la o posibilă infracţiune ce ar fi fost comisă de fostul guvern prin neaccesarea fondurilor europene pe care Comisia Europeană le-a blocat pentru încălcarea statului de drept de populiștii PiS.

Un parlamentar membru al actualei coaliţii de guvernare, Roman Giertych, a declarat, vineri, potrivit Reuters, că sesizarea justiţiei îi are în vedere pe fostul premier, Mateusz Morawiecki, şi pe alţi foști oficiali din guvernul acestuia.

Comisia parlamentară care se va adresa justiţiei a discutat, vineri, despre ceea ce a prezentat ca fiind un posibil delict legat de o „omisiune oficială, care a condus la pierderea ireversibilă de către Polonia a unor plăţi în avans din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în valoare de 4,7 miliarde de euro”.

Lansarea unor astfel de proceduri penale ar putea conduce la o agravare a confruntării politice dintre coaliţia lui Tusk şi partidul Lege şi Justiţie (PiS) al fostului premier şi al preşedintelui în funcţie, Andrzej Duda, confruntare ce are ca mize principale justiţia şi presa.

Fostul guvern polonez a avut un conflict susținut de ani de zile cu instituțiile europene

Comisia Europeană a acuzat guvernul Morawiecki de încălcarea statului de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional. Invocând aceste motive, Comisia a blocat fondurile ce revin Poloniei în planul european de relansare post-pandemie, o măsură similară fiind luată împotriva Ungariei din aceleaşi motive.

În plus, Comisia nu a mai permis Poloniei să acceseze nici fonduri de coeziune, deşi, spre deosebire de cazul Ungariei, în cel al Poloniei nu a fost activat noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept.

În aceste condiţii, premierul Morawiecki nu a mai solicitat Comisiei Europene plata fondurilor aferente PNRR-ului Poloniei. Însă actualul guvern susţine că există, de asemenea, fonduri în PNRR care nu ar fi depins de condiţiile Comisiei privind statul de drept şi pe care nici pe acestea fostul guvern nu le-a solicitat, inclusiv acea plată în avans de 4,7 miliarde de euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: