Polonia: noul parlament și-a început prima sesiune

polonia
Sursa foto: PEXELS.COM

Parlamentul polonez şi-a început luni prima sesiune de la alegerile parlamentare din octombrie, într-o situaţie fără precedent în care două tabere opuse, una naţionalistă şi populistă aflată până acum la putere şi alta pro-europeană de opoziţie, revendică victoria şi aspiră să formeze un guvern, relatează AFP.

Partidul de guvernământ a câştigat cel mai mare număr de locuri, dar fără posibilitatea de a forma o majoritate, lucru pe care a reuşit să-l facă, în schimb, opoziţia pro-europeană.

„Aceasta este o situaţie fără precedent în peste 30 de ani de istorie democratică a Poloniei”, a declarat pentru AFP Stanislaw Mocek, sociolog şi preşedinte al Universităţii Collegium Civitas din Varşovia. „Primele voturi programate pentru luni vor arăta echilibrul real al puterii în noul legislativ”, a spus el.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) are 194 de locuri din 460, faţă de o majoritate declarată de 248 de parlamentari, membri din trei grupări pro-europene aliate: Coaliţia electorală a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk (centristă), A Treia Cale (creştin-democrată) şi Stânga.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL