Prim-ministrul polonez Donald Tusk a indicat că țara sa nu va mai respecta Regulamentul Dublin, un act juridic al UE care permite returnarea solicitanților de azil în statul membru în care au depus prima cerere de protecție. O astfel de măsură ar marca o nouă escaladare a liniei tot mai dure a guvernului polonez față de migranți și solicitanții de azil.
Anunțul lui Tusk a determinat Comisia Europeană să reamintească Poloniei că „toate statele membre sunt obligate să respecte pe deplin normele actuale privind azilul”, scrie Notes from Poland.
Așa-numitul sistem Dublin a intrat în vigoare în 1997. Acesta prevede că primul stat membru în care un solicitant de azil depune o cerere de protecție este ulterior responsabil pentru prelucrarea cererii respective.
În cazul în care solicitantul de azil se mută ulterior într-un alt stat membru în timp ce cererea sa este încă în curs de procesare, această a doua țară îl poate returna primului stat membru. În ultimii ani, de exemplu, Germania a trimis anual înapoi în Polonia sute de astfel de solicitanți de azil.
De la reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Polonia în 2023, Germania a returnat mii de migranți care nu aveau dreptul legal de a se afla pe teritoriul său.
Într-o conferință de presă susținută după summitul liderilor UE de la Bruxelles, Tusk a declarat că dorește să pună capăt acestor returnări.
„Știm foarte bine că există un acord privind așa-numita readmitere între Polonia și Germania”, a spus acesta. „În plus, există așa-numitul [sistem] Dublin, adică obligațiile asumate prin tratat de țările europene conform cărora, dacă cineva se înregistrează ca solicitant de azil și apoi călătorește într-o altă țară, acea altă țară are dreptul să îl întoarcă”.
„I-am informat pe partenerii noștri germani…[că], din cauza presiunii migrației, din cauza numărului mare de refugiați din Ucraina, din cauza problemei de la frontiera estică, Polonia nu va pune în aplicare aceste puncte ale tratatului”, a declarat Tusk. „Nu vom accepta migranți din alte țări europene”.
Din 2021, zeci de mii de migranți și solicitanți de azil – în principal din Orientul Mijlociu, Asia și Africa – au încercat să treacă ilegal în Polonia din Belarus, cu ajutorul și încurajarea autorităților belaruse. Mulți dintre cei care reușesc să treacă se îndreaptă ulterior spre Germania.
După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, Polonia a devenit, de asemenea, principala destinație pentru refugiații care fugeau de conflict. Polonia continuă să găzduiască aproape un milion de refugiați ucraineni, a doua cea mai mare cifră din Europa, după Germania.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News