Skip to content
Europa

Polonia: O nouă strategie de securitate naţională, care indică „politica neoimperială” a Rusiei drept principala ameninţare

blogpolonistica.wordpres.com

La şase ani de la anexarea Crimeei, primul rapt teritorial produs în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia consideră autoarea acestei agresiuni, Rusia, drept principala ameninţare la adresa sa.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat marţi noua strategie de securitate a ţării sale. Potrivit noului document, care înlocuieşte o strategie datând din 2014, anul ruperii Peninsulei Crimeea de Ucraina, „politica neoimperială” a Rusiei reprezintă cea mai gravă ameninţare pentru Polonia, relatează site-ul de ştiri thenews.pl, preluat de Agerpres în pagina electronică.

Potrivit strategiei aflate în vigoare de marţi, securitatea Poloniei este afectată în mod negativ de „dezintegrarea progresivă a ordinii internaţionale”, inclusiv de „lipsa de respect pentru dreptul internaţional şi nerespectarea obligaţiilor internaţionale”. În această ordine de idei, Varşovia menţionează că „agresiunea împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei şi activităţile din estul Ucrainei”, fapte comise de Rusia, „au încălcat principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi au subminat pilonii sistemului de securitate european”.

Rusia „şi dezvoltă intensiv capacităţile militare ofensive” în zone precum Marea Baltică şi „efectuează exerciţii militare ample, bazate pe scenarii ce presupun un conflict cu statele membre NATO, o desfăşurare de mari formaţiuni militare şi chiar folosirea armelor nucleare”, atrag atenţia autorii strategiei, scrie Adevarul.

În plus, Rusia recurge la „acţiuni cuprinzătoare şi complexe utilizând mijloace non-militare (printre care atacuri cibernetice şi dezinformări) pentru a destabiliza structurile şi societăţile ţărilor occidentale şi pentru a crea divizări între aliaţi”, notează documentul. Varşovia şi Moscova întreţin relaţii tensionate, marcate de dispute pe teme istorice, afaceri de spionaj, activităţi subversive şi viziuni diferite asupra evoluţiilor pe plan internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *