Polonia semnează un acord pentru producerea a 48 de lansatoare de rachete Patriot

Sursa foto: X

Varşovia a semnat luni un acord în valoare de 1,13 miliarde de euro pentru a produce 48 de lansatoare de rachete antiaeriene Patriot americane, destinate să consolideze apărarea ţării, relatează AFP.

Lansatoarele M903 vor fi produse în Polonia, conform acordului semnat între compania americană Raytheon şi grupul polonez Huta Stalowa Wola, şi urmează să fie livrate armatei poloneze între 2027 şi 2029.

„Acest contract consolidează securitatea Poloniei”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, la ceremonia de semnare.

Acesta este un nou contract major în contextul modernizării armatei poloneze, accelerată de invazia rusă din Ucraina. Ca stat vecin şi susţinător necondiţionat al Ucrainei, Polonia va cheltui în acest an peste 4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare, adică 33 de miliarde de dolari, dublu faţă de cele 2 procente din PIB cerute de NATO.

De asemenea, Polonia urmăreşte o serie de achiziţii majore de echipamente militare, în valoare de miliarde de dolari, în special din Statele Unite şi Coreea de Sud.

Vineri, Polonia a semnat un acord cu Washingtonul privind achiziţionarea a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, un contract în valoare de 855 de milioane de dolari (783 de milioane de euro).

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: