Polonia, Slovacia și Ungaria vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene

Polonia, Slovacia și Ungaria vor pune în aplicare propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă măsura care autoriza această interdicţie în cazul celor cinci vecini ai Ucrainei din UE, relatează Reuters.

Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând însă tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte.

„Vom prelungi această interdicţie în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene. Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, în condiţiile în care Polonia este în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc luna viitoare.

Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, notează digi24.ro.

Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a „decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”.

UE a creat rute terestre alternative, aşa-numitele „Coridoare ale solidarităţii”, pe care Ucraina să le folosească pentru a-şi exporta cerealele şi seminţele oleaginoase, după ce Rusia a renunţat în iulie la acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, negociat de ONU, care permitea trecerea în siguranţă a navelor de marfă.

Citeşte aici articolul integral.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: