Polonia spune că racheta care a intrat în spaţiul său aerian era, cel mai probabil, rusească

Sursă foto: Twitter - X / Poland MOD pl

O rachetă rusească pare probabil să fi intrat, vineri, în spaţiul aerian al Poloniei, ţară membră a NATO, a declarat un general polonez, după ce un obiect aerian neidentificat a fost reperat la primele ore ale dimineţii, pe fondul unui atac intens al Rusiei asupra Ucrainei în cursul nopţii, relatează Reuters şi presa poloneză.

Generalul Maciej Klisz, comandantul operaţional al forţelor armate poloneze, a declarat că cel mai probabil obiectul a părăsit spaţiul aerian polonez după ce a petrecut mai puţin de trei minute deasupra teritoriului ţării şi s-a întors deasupra Ucrainei.

„Întreaga traiectorie de zbor deasupra teritoriului polonez a fost monitorizată” de radare, a declarat Klisz reporterilor. „În acest moment, scenariul pe care îl recomand este că racheta a părăsit spaţiul aerian al Poloniei”, a adăugat generalul.

Generalul Klisz a precizat că racheta a zburat 40 de kilometri în Polonia şi că nu s-a luat nicio măsură împotriva ei. El a dat însă asigurări că atât elementele naţionale, cât şi cele aliate, atât cele de la sol, cât şi cele din aer au lucrat şi „toate au fost activate conform planului”.

Premierul Donald Tusk s-a întâlnit cu şefii armatei şi ai serviciilor de securitate în jurul prânzului, pentru a discuta despre incident. De asemenea, preşedintele Andrzej Duda a convocat Biroul de Securitate Naţională.

După şedinţă, şeful Statului Major General al armatei poloneze, generalul Wiesław Kukuła, a spus, de asemenea, că toate indiciile arată că o rachetă rusă a pătruns în spaţiul aerian polonez. El a adăugat că aceasta a fost urmărită de radar şi a părăsit rapid spaţiul polonez.

„Vreau să vă asigur de o bună coordonare şi cooperare”, a declarat, la rândul său, Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul apărării naţionale. „Atât sistemele poloneze, cât şi cele ale aliaţilor noştri au funcţionat”, a adăugat el, citat de tvn24.pl.

Televiziunea privată TV Republika relatase vineri că o căutare a obiectului avea loc în apropierea oraşului Hrubieszow din sudul Poloniei.

„Am primit informaţii că un obiect a apărut pe radar în apropiere de Hrubieszow”, a declarat Krzysztof Komorski, guvernatorul regiunii Lublin. „Nu avem nicio confirmare că a căzut în regiunea noastră”,a  adăugst oficialul local.

Oficialii polonezi au declarat că serviciile de urgenţă, inclusiv poliţia şi unităţile armatei de voluntari, cercetează zona, dar nu este clar dacă obiectul a aterizat pe teritoriul polonez. Nu au fost raportate victime.

Rusia a atacat Ucraina cu 158 de drone şi rachete în cursul nopţii, vizând infrastructura critică, industria şi instalaţiile militare, a declarat armata ucraineană.

În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană rătăcită a lovit satul polonez Przewodow, în sudul Poloniei, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă. Doi civili polonezi au murit atunci.

În aprilie anul acesta, un obiect militar a fost găsit într-o pădure din apropierea satului Zamosc, în apropiere de oraşul Bydgoszcz din nordul ţării. Ulterior, s-a raportat că este vorba despre o rachetă rusească.

„Toate elementele legate de securitatea Poloniei, de funcţionarea armatei poloneze şi de controlul civil asupra armatei şi de schimbul de informaţii, care se completează reciproc, au funcţionat cât se poate de bine. Există o cooperare foarte bună în această privinţă între guvern şi preşedinte”, a declarat vineri şeful Ministerului Apărării. „Suntem într-o permanentă coordonare şi comunicare constantă, iar acest lucru este cel mai bine evidenţiat de această întâlnire”, a precizat Kosiniak-Kamysz, în condiţiile în care preşedintele Andrzej Duda şi noul premier instalat la Varşovia, Donald Tusk, sunt adversari politici.

Generalul Kukuła a mai spus că noaptea de joi spre vineri a fost una dificilă pentru Ucraina, faţă de care Rusia a fost folosit un „atac combinat de saturaţie pentru a supraîncărca apărarea lor antiaeriană”. Rusia a început cu utilizarea dronelor de atac, urmată de lovituri cu rachete cu rază lungă de acţiune, lansate de aviaţie şi din Marea Caspică. Şeful Statului Major General polonez a adăugat că Ucraina a gestionat atacul „relativ bine”.

„Am urmărit cele mai multe dintre aceste rachete, traiectoria de zbor. Aveam informaţii cu privire la amploarea şi direcţiile de deplasare a acestora. În acest caz, una dintre rachete a trecut graniţa poloneză, apoi a părăsit-o, totul indică acest lucru, încă confirmăm şi verificăm acest lucru pe teren”, a arătat Kukula.

„Am ordonat forţelor – avioanelor – să o intercepteze (racheta – n.r.) şi să o doboare, dacă este necesar. Atât timpul petrecut de aceasta pe teritoriul polonez, cât şi modul în care s-a comportat au făcut imposibilă această manevră, prin urmare a reuşit să părăsească spaţiul aerian al Poloniei” – a precizat şeful Statului Major General, generalul Wiesław Kukuła.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: