Polonia taxează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad

Sursa foto: Pixabay

Polonia a reacționat la discursul rostit de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană și să facă o uniune cu Vladimir Putin și cu alte state autoritare, dacă nu este mulțumit de deciziile UE și NATO. În replică, ministrul de externe de la Budapesta a transmis diplomației de la Varșovia că probabil „adevărul doare”, dar și că „s-a umplut paharul” și nu mai tolerează „provocările și ipocrizia” actualului guvern polonez.

După discursul lui Viktor Orban rostit sâmbătă la Băile Tușnad, în care la un moment dat acesta a făcut reproșuri Poloniei, au izbucnit tensiuni diplomatice între Budapesta și Varșovia. Viktor Orban a criticat ambițiile geopolitice ale Poloniei și a acuzat-o de ipocrizie, afirmând că în timp ce blamează Ungaria, face afaceri cu Rusia prin intermediari. Premierul ungar a criticat politicile greșite – în opinia sa – ale UE și ale Occidentului în ansamblu. Pe de altă parte, șeful guvernului ungar l-a lăudat pe Donald Trump și a apărat Rusia, scrie News.ro.

De asemenea, Orban a acuzat Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere din Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configurații: Londra, Varșovia, Kiev, statele baltice și Scandinavia. În acest fel, Grupul de la Vișegrad, care, în interpretarea lui Orban, trebuia să se bazeze pe recunoașterea unei Germanii și a unei Rusii puternice și să formeze o a treia forță importantă, a fost, de asemenea, slăbit.

„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societății internaționale – atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO”, a subliniat duminică ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski. De asemenea, diplomatul polonez a subliniat că discursul lui Orban a fost comentat duminică foarte negativ și de ambasadorul SUA la Budapesta.

„Acesta a fost un atac atât asupra Poloniei, cât și asupra SUA, asupra Uniunii Europene și asupra NATO”, a subliniat Bartoszewski.

„Nu prea înțeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizații care îi displac atât de mult și care se presupune că o tratează rău. De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin și cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poți retrage oricând. Este cu siguranță o politică antieuropeană, antiucraineană și antipoloneză în acest moment”, a punctat ministrul adjunct de externe de la Varșovia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: