Polonia va achiziţiona 96 de elicoptere de luptă americane Apache pentru 9 miliarde de euro

Sursă foto: Wikipedia

Polonia a semnat marţi un acord definitiv cu compania americană Boeing pentru achiziţionarea a 96 de elicoptere de luptă Apache, a anunţat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, relatează AFP şi Reuters.

„Este vorba despre achiziţia istorică (…) a 96 de elicoptere de atac şi luptă ultramoderne, AH-64E Apache”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, adăugând că valoarea tranzacţiei este de „10 miliarde de dolari”, sau 9,14 miliarde de euro.

Acesta este un nou contract semnat recent de Varşovia cu Statele Unite şi face parte din modernizarea armatei poloneze accelerată de invazia rusă a Ucrainei.

Stat vecin şi susţinător necondiţionat al Ucrainei, Polonia va aloca anul acesta peste 4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare, o sumă de circa 33 de miliarde de dolari, dublu faţă de procentul de 2% din PIB cerut de NATO.

Pe lângă furnizarea de elicoptere, acordul include o componentă logistică, ce prevede furnizarea de echipamente de întreţinere, suport tehnic şi instruire, muniţie şi piese de schimb, notează sursele citate de Agerpres.

Acordul „schimbă aspectul operaţiunilor armatei poloneze şi completează” achiziţiile anterioare, a spus Kosiniak-Kamysz.

Puternic înarmat, AH-64E Apache este renumit pentru abilităţile sale antitanc.

Anul trecut, Congresul SUA a dat undă verde acestei vânzări care va face din Polonia cel mai mare utilizator al acestor aparate de zbor la nivel mondial, după Statele Unite.

Primii piloţi polonezi au fost deja pregătiţi pe aceste elicoptere americane.

În vederea acestui acord, Polonia a semnat săptămâna trecută acorduri de compensare industrială cu companiile americane Boeing şi General Electric. Acestea se referă la transferul de competenţe în întreţinerea acestor elicoptere către fabricile poloneze, contracte cu o valoare totală de aproximativ 215 milioane de euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: