Skip to content
Internațional

Pompeo le reproșează europenilor că nu au fost de mare ajutor în operațiunea uciderii lui Soleimani

motherjones.com

Secretarul de stat american Mike Pompeosusține că și-ar fi dorit ca europenii să fie mai de ajutor în operațiunea care a dus la la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Într-un interviu acordat Fox News, Pompeo a fost în contact telefonic cu liderii lumii pentru a explica atacul. „Am discutat cu partenerii noștri din regiune pentru a le explica ce facem, de ce facem și pentru a le cere asistență. Toți au fost fantastici. Dar discuțiile mele cu partenerii noștri din alte zone nu au fost la fel de bune. Sincer, europenii nu au fost la fel de ajutor pe cât speram că vor fi”, a spus Pompeo, potrivit AFP, citată de hotnews.ro.

Potrivit secretarului de stat ameican, „britanicii, francezii, germanii trebuie să înțeleagă că „ce am făcut noi, ce au făcut americanii, a salvat, în egală măsură, vieți în Europa”.

De asemenea, într-un interviu la CNN, Pompeo a declarat că generalul Soleimani pregătea în regiune o „acţiune de anvergură” care ameninţa „viaţa a sute de americani”.

„Ştiam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii”, a insistat el.

Pompeo a precizat că şi-a petrecut ziua de vineri sunându-i pe liderii lumii, reamintind, de fiecare dată, „angajamentul” SUA faţă de „dezescaladare”.

Secretarul de stat american a discutat în special cu omologii săi francez, chinez, rus, britanic şi german, precum şi cu preşedinţii afgan Ashraf Ghani şi irakian Barham Saleh.

El i-a mulţumit de asemenea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru sprijinul „de neclintit şi pentru recunoaşterea ameninţărilor agresive şi permanente reprezentate de forţa irakiană Al-Qods” a Gardienilor Revoluţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *