Skip to content
Societate

Pompierii au tras concluziile după incidentul de la Marius Nasta: Vom face verificări dacă a fost abur sau fum. Incendiu nu a fost

facebook

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov (ISUBIF), colonelul Orlando Şchiopu, a afirmat că primele echipaje de pompieri care au ajuns dumincă noaptea la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au constatat că nu a fost vorba despre un incendiu, urmând să stabilească dacă a fost vorba despre o degajare de fum sau de abur.

La ora 22,22, am fost anunţaţi despre un incendiu la unitatea de terapie intensivă mobilă. Ne-am deplasat cu opt autospeciale de apă cu spumă, două autospeciale de salvare la înălţime, trei descarcerări şi 12 echipaje SMURD de prim-ajutor şi terapie mobilă intensivă, două echipaje ale serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Primele echipaje au ajuns la ora 22,30. Au constatat că în interiorul unităţii de terapie intensivă se află şapte pacienţi şi nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără. Am procedat în primă fază la evacuarea celor şapte pacienţi. Urmează să facem verificări, pentru a stabili dacă a fost abur, dacă a fost fum, dacă a fost flacără sau nu. La prima vedere, după ce am deschis unitatea de climatizare a unităţii exterioare, am observat că poate să fie şi abur, poate să fie şi fum, vom verifica în amănunt„, a declarat Orlando Şchiopu.

Din ceea ce ştiu până acum, incendiul a fost anunţat de personalul de pe locul de muncă şi dânşii au spus că au văzut flacără. Este un echipament aflat în folosinţă, avea şapte pacienţi înăuntru, dintr-un maxim de 12 locuri. Când am ajuns, nu am găsit flacără, nu am găsit degajări de fum, înăuntru, unde erau cei şapte pacienţi, nu a pătruns nici abur, nici fum, erau în stare normală pacienţii. Împreună cu firma care asigură service-ul vom face verificări. Noi am desfăcut unitatea de climatizare, nu se văd cabluri arse, nu se văd probleme deosebite la instalaţia de ventilaţie„, a mai spus el.

Un incendiu a fost anunţat duminică seară la secţia mobilă ATI de la Institutul Marius Nasta, unde sunt internaţi şapte pacienţi.

Conform IGSU, un ventilator extern a scos fum şi zece echipaje de intervenţie se află la unitatea medicală.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că a fost un incident minor, dar că a fost o ”sperietură mare”, că sunt pacienţi, cu toţii în regulă, iar viaţa lor nu a fost pusă în pericol.

Reprezentanţii ISU au afirmat că în habitaclu, unde erau pacienţii nu a pătruns nici abur, nici fum”

Colonelul Orlando Şchiopu a susţinut o declaraţie de presă la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi managerul institutului, Beatrice Mahler.

În zona în care erau făcute declaraţiile a ajuns şi senatorul Diana Şoşoacă, aceasta cerându-i ministrului Sănătăţii să demisioneze, acuzându-l că este responsabil pentru incidentele produse în ultima perioadă în spitalele din România.

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat că personalul din camera de gardă care a sunat la 112 a declarat că a văzut „flacără cu fum care s-a stins extrem de rapid”.

„Colegii din camera de gardă care au sesizat au spus că au văzut flacără cu fum care însă nu s-a extins şi s-a stins extrem de rapid”, a afirmat Mahler.

În ceea ce priveşte cei şapte pacienţi, aceştia sunt în „stare critică” şi ventilaţi non-invaziv toţi. Doi au fost duşi pe secţia de terapie intensivă şi ceilalţi cinci în secţia COVID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *