Skip to content
Politică

Pompierii, pregătiri febrile pentru Paști. Lecția Colectiv, uitată înainte de Bamboo? EXCLUSIV

canal3.md

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos pregătirile febrile pentru Paști ale pompierilor din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). A fost lecția incendiului din Colectiv uitată înainte de focul din alt club bucureștean – Bamboo?

Joi, 8 aprilie, IGSU a emis un comunicat prin care anunța măsurile suplimentare pe care le-a dispus în contextul Sfintelor Paști, „pentru buna desfășurare a activităților religioase cu public numeros”.

Pe lângă obișnuitele cifre și proceduri de specialitate enumerate, pompierii au precizat că au instruit personalul bisericesc în legătură cu acțiunile necesare pentru prevenirea și combaterea incendiilor, cu recomandarea ca aceste instrucțiuni să le fie transmise și enoriașilor.

Redăm mai jos comunicatul integral al instituției:

Măsuri suplimentare dispuse de IGSU, pentru buna desfășurare a activităților religioase cu public numeros.

La nivel național, peste 5.500 de pompieri, cu 2.800 de mijloace tehnice, vor fi pregătiți în acest sfârșit de săptămână, pentru a putea interveni în situații de urgență, principalele priorități fiind acordarea ajutorului medical de urgență și stingerea incendiilor.

Premergător sărbătorilor pascale, acțiunile inspectorilor de prevenire se vor derula cu precădere la unitățile de cult, având în vedere că în această perioadă un număr foarte mare de cetățeni vor păși pragul bisericilor.

Specialiștii în prevenirea incendiilor au început verificările lăcașelor de cult fiind vizată dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și stabilirea zonelor de parcare astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie afectat.

De asemenea, IGSU a transmis o serie de recomandări către unitățile de cult și au fost demarate acțiunile de instruire cu personalul bisericesc, pe linia protecției la foc, pentru reamintirea măsurilor care trebuie respectate înainte, pe timpul și după terminarea slujbelor, astfel încât aceștia, la rândul lor, să le transmită și enoriașilor.

Echipajele de salvatori din subunitățile operative vor continua acțiunile specifice de recunoaștere la astfel de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile fiecărei clădiri și prelucrarea personalului bisericesc asupra asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

Răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat, la nivel naţional, prin intermediul celor 260 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, 27 unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic şi 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

De asemenea, în locurile unde au loc pelerinaje, vor fi amplasate echipaje medicale de prim ajutor SMURD pentru a putea interveni operativ în sprijinul persoanelor care necesită asistență de urgență.

Inspectoratele pentru situații de urgență desfășoară permanent activități preventive, în scopul reducerii și limitării evenimentelor nedorite, respectiv educării și pregătirii populației asupra măsurilor și modului de comportare specifice tipurilor de riscuri”.

O săptămână mai târziu, redacția PSnews.ro a luat legătura cu căpitanul Cătălin Chirca (purtătorul de cuvânt al IGSU), întrebându-l cum s-au modificat procedurile IGSU după incendiul din clubul Colectiv.

Anumite măsuri se derulau și înainte de Colectiv. Practic, nu s-au schimbat foarte multe lucruri din punctul nostru de vedere. Ca obiectiv, rămâne același prioritar pentru noi: siguranța cetățeanului. 

La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost continuate, practic, toate măsurile preventive pe linia înlăturării unor potențiale riscuri pentru anumite obiective și, în principiu, și pentru cetățeni. Au fost derulate controale pe toate domeniile de activitate. Vorbind despre sărbătorile pascale: încă de câteva săptămâni, la nivel național, au început controalele la lăcașele de cult. De asemenea, noi am avut instruiri cu personalul bisericesc, am avut corespondențe păstrate chiar cu Patriarhia Română, prin care am transmis o serie de elemente pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere pe timpul slujbelor și, bineînțeles, înainte. Trebuie să ne pregătim, vrem să parcurgem cu toții aceste sărbători fără evenimente deosebite. Din fericire, nici în alți ani nu am avut probleme mari în noaptea de Înviere – sperăm ca nici în acest an să nu fie”, a răspuns oficialul IGSU.

Întrebat dacă lecția Colectiv a fost insuficient învățată de către proprietarii de localuri, în contextul în care alt club cunoscut din București (Bamboo) a fost mistuit de flăcări la 1 an și 3 luni după primul local, cpt. Cătălin Chirca a atras atenția că „riscul de incendiu nu poate fi egalat cu zero niciodată”, oricâte eforturi ar face atât autoritățile, cât și proprietarii.

Fiecare eveniment mare care are loc în țară lasă, practic, niște urme și oricât de multe eforturi am reuși noi să facem (și nu doar autoritățile, ci chiar și beneficiarii construcțiilor), riscul de incendiu nu poate fi egalat cu zero niciodată. Nici chiar existența unei autorizații de securitate la incendiu nu elimină acest risc, însă îl diminuează considerabil.

Noi putem spune că am desfășurat foarte multe activități preventive, am încercat să aducem la cunoștința tuturor (chiar și prin intermediul presei) care sunt obligațiile principale pe care le au beneficiarii de construcții, am avut diverse întâlniri pe diferite domenii de activitate (fie că vorbim de partea turistică, partea bisericească, unități sanitare, învățământ etc.), la nivel central și local s-au întreprins demersuri, astfel încât să aibă loc întâlniri cu persoanele responsabile din cadrul unor instituții sau operatori economici, le-am transmis exact regulile pe care aceștia trebuie să le respecte. De asemenea, am acordat asistență de specialitate acolo unde a fost cazul, tocmai pentru a veni în sprijinul acestor oameni să intre în legalitate și să reușim să înlăturăm mai bine factorul de risc al incendiului”, a încheiat purtătorul de cuvânt al IGSU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *