Skip to content
Video

Ponta calcă în picioare Guvernul: Olguța a spus niște lucruri… Nu e în postul potrivit EXCLUSIV

psnews.ro

România este condusă ca și Consiliul Județean Teleorman”, crede fostul premier Victor Ponta, care atrage atenția asupra multor miniștri din actualul Guvern, puși ori pe posturi nepotrivite, ori numai pentru că se înclină umil în fața lui Liviu Dragnea și nu reprezintă un competitor intern pentru acesta.

În acest context, Mihai Fifor este ministrul perfect la orice, câtă vreme nu se pricepe la nimic, iar Lia Olguța Vasilescu este lăsată să creeze o adevărată  debanadadă la ministerul Muncii, câtă vreme competențele ei o recomandau pentru alt minister, susține Victor Ponta într-un inteviu video acordat PSNews.ro.

La noi, ca în Teleorman

Rezultatele guvernului actual sunt exact imaginea fidelă a componenței acestuia și a unui mod de a conduce țara după modelul încetățenit în administrația publică din Teleorman, reiterează Victor Ponta.

Criteriile de selecție ale membrilor cabinetului sunt total anapoda, iar efectele sunt vizibile cu ochiul liber și se vor accentua, mai explică fostul lider al PSD.

Problema e că are această calitate, de a nu se pricepe nici la Economie, nici la Apărare și atunci putea să fie și la Sănătate, putea să fie oriunde. Nu am nimic cu Mihai Fifor, e un om cu care m-am înțeles mereu foarte bine.

Puteți să mai dați multe alte exemple. Singurul criteriu este fidelitatea și obediența față de domnul Dragnea și să nu creeze o competiție. Vă dau eu alt xemplu, mai ales că vorbisem înainte, în decembrie, despre acest lucru. Olguța Vasilescu ar fi fost bine să  fie ministru, dar să fie la Dezvoltare Regională. A fost primar, se pricepe. La ministerul Muncii a zis niște lucruri… și uitați-vă ce situație e, cu salariile, cu pensiile.

Domnul Fifor ar fi fost poate foarte bun, dar nu știu ce treabă are cu Apărarea… Are singura trebă că sigur nu va ieși din cuvântul domnului Dragnea cum a ieșit Țuțuianu, care Țuțuianu are marele păcat că nu facea exact ce îi spunea Liviu Dragnea. Bun, Grindeanu a fost dat jos că nu făcea ce îi spunea domnul Dragnea. Nu se poate să conduci un Guvern ca pe Consiliul Județean Teleorman. Acolo știu cum era. Unul singur decidea și ceilalți, repede, executau.

Nu merge să conduci România așa și asta se vede deja, lucrurile merg foarte prost”, punctează fostul șef al Executivului în interviul acordat PSNews.ro.

Tineret, mândria țării

Un alt exemplu care trădează incompetența actualilor miniștrii îl reprezintă deținătorul portofoliului de la Educație, Liviu Pop, un personaj contestat de societatea civilă, părinți, cadre didactice și Opoziție, iar fostul premier crede că acesta merge în aceeași linie a politicii dicate de Liviu Dragnea, nefâcând altceva decât să răspândească haos în urma sa.

Bun! Avem un avantaj. Când vorbește Sorin Câmpeanu (PRO România) despre educație îl ascultă toată lumea, pentru că știe despre ce vorbește. Acum, nu știu cât de mult se descurcă Liviu Pop sau nu, dar știu că sunt câteva chestiuni care țin tot de gândirea aceasta dragnisto-braziliană cu statul, cum ar fi aia cu ‘nu mai face nimeni manuale decât editura Didactică’. Nu merge, suntem în secolul XXI.

Nu cred că o să vedeți un iubitor  de sport mai mare decât mine, dar nu cred că ne trebuie un manual de sport. Ne trebuie ore de sport. M-am luptat cu profesorii și cu sindicatele pe tema aceasta, dom’le, ne trebuie mai multe ore de sport. Problema e că nu mai fac sport. Toți copiii umblă cu scutiri medicale și eu ce fac, îi dau un manual? E un haos în multe domenii”, comentează Ponta, care crede că DNA-ul și-ar găsi un bun obiect de activitate în aceste domenii unde dezordinea administrativă lasă loc pentru devalizarea bugetului unor instituții, așa cum pare să fie schema „bolnavilor închipuiți” pusă în practică la CAS și CASMB.

Guvern toxic

Declinul României este vizibil și din deficitul bugetar, care aruncă într-o zonă neagră performanțele celor două guverne PSD-ALDE instalate în ultimele 9 luni. În spate pare să stea și o propagandă pe care Dragnea pare să o fi împrumutat de la Traian Băsescu și care are efecte toxice din punct de vedere economico-social, precizează Victor Ponta.

Eu m-am apucat să scriu și cu cifre, ca om care a trecuit și prin guvernul Năstase, prin Guvernul Boc, ca un om care a făcut multe greșeli în 2012, când am venit ca prim ministru. Eram foartae popular, dar atunci știam cel mai puțin despre guvernare. Am aplicat după aceea, în 2103,2014, 2015 un principiu care ne ajută și astăzi și din care trăim și azi, dar pe care l-au abandonat. Întâi strângi bani încurajând economia privată, că bani nu face statul. Nu sunt de acord cu ideea că statul e cel mai bun administrator, nu poți să mai susții așa ceva la 27 de ani după ce a picat Uniunea Sovietică. Dacă statul era un bun administrator, eram toți în Uniunea Sovietică.

Întâi, încurajezi economia privată, reducere TVA, Codul Fiscal etc, după care strângi mai mulți bani dintr-o economie care produce și atunci începi să faci programe sociale, dar nu așa, cu dat pomană la toată lumea. Nu îmi dai și mie bicicletă? Eu nu vreau bicicletă de la doamna Firea. Aș vrea să nu mai fie trafic în oraș, ceea ce este altceva! Unii oameni chiar au nevoie de o indemnizație pentru copil mai mare. Alții, nu.

Acum, s-a pornit e chestia asta, eu d-aia îi zic ‘braziliană’, se promit bani care nu există. Mărim salarii și pensii pentru toată lumea, eu nu zic că nu e bine, dar problema este să îi asiguri pe oameni că vor fi bani de salarii și de pensii în continuare.

Doi, să lași mediul privat să se dezvolte în continuare, nu să-l jepcuiești așa cum se face acuma.  Și s-a pornit de la societățile cu capital de stat, care funcționau ca și private: Transgaz, TransElectrica. S-au dus și le-au luat toți banii. S-a mers până la anunțarea unor prostii care vizează firmele și apoi s-a renunțat la ele.

Trei. Eu m-am luptat cu Băsescu împărțind categorii: omul gras, omul slab. Făceam categorii ca să ne batem între noi. Acum, Dragnea e ca și Băsescu, numai că a schimbat categoriile omul gras/omul slab, și spune: grași sunt aia de la privat, care trebuie toți jecmăniți, omorâți cu taxe din ce în ce mai mari și omul slab e ăla de la stat, căruia îi dau salariu din ce în ce mai mare. Nu cred că trebuie să faci o concurență între stat și privat. E o greșeală la fel de mare ca a lui Băsescu să faci această bătălie între stat și privat”, observă ex-liderul PSD.

În plus, Ponta crede că Liviu Dragnea nu are mână bună la numiri de oameni în funcție. Instalarea unui președinte ANAF a dus la scăderea încasărilor, numirea unui om la Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dus apariția unei scheme de înșelătorii care a golib bugetul instituției de 3 milioane euro, rin decontarea unor servicii false către „bolnavi imaginari”.

Nu te mai băga în toate numirile! Lasă să fie oameni care să aibă legătură cu domeniu și care să nu răspundă la comanda șefului, pentru că lucrurile merg prost și o să plătim toți”, îi transmite Ponta actualului lider PSD, Liviu Dragnea.

Mai mult, fostul prim-ministru spune că o criză financiară similară celei din 2009 ar putea reveni în actualitate în 2019, an electoral prezidențial  în România, când nimeni nu va fi pregătit să admită riscurile prezente în evoluția economică a țării.

Urmăriți interviul între minutele 09:30 -14:45 și minutele 16:15-19:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *