Skip to content
Politică

Ponta, culisele discuțiilor cu Nuland și Juncker

Premierul Victor Ponta spune că a stabilit care va fi prioritatea pe plan extern a României dacă va ajunge președinte: întărirea rolului regional. Șeful Guvernului crede că Bucureștiul are șansa de a-și consolida parteneriatul strategic cu Washingtonul, pe care președintele Băsescu „l-a confiscat”. Despre relațiile din zona Uniunii Europene, Ponta a dezvăluit că a găsit un sprijin semnificativ în noul șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care i-a mărturisit cu cinci zile înainte de anunțul oficial că social-democrata Corina Crețu va fi numită comisar european pentru Politică Regională.

„Parteneriatul strategic (n.r. –  cu SUA) este foarte bun. Dl Băsescu l-a confiscat cu propaganda. I-am cerut lui Bogdan Aurescu (n.r. – secretar de stat al MAE pe probleme strategice): ia spune-mi, parteneriatul ăsta strategic, chiar așa, cu Băsescu a început și cu Băsescu se termină? A început în 1997, Emil Constantinescu – Bill Clinton la București. Traian Băsescu a făcut foarte bine că a continuat acest parteneriat”, a declarat Victor Ponta, vineri, la DC News Live.

Ponta a spus că asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, i-a cerut o analiză a situației regionale cu prilejul întâlnirii de la Adunarea Generală a ONU.

„Dincolo de asta, Statele Unite au nevoie de România să fie mult mai activă pe plan regional. M-am văzut la New York cu dna Nuland și despre asta am discutat. Mi-a spus știu că îl cunoști pe Leancă, spune-mi ce se întâmplă, cum ne coordonăm, cum putem să facem. Din punctul ăsta de vedere cred că România are o șansă extraordinară inclusiv să-și întărească relația cu SUA, fiind un actor și un exportator de stabilitate pentru toată regiunea”, a spus premierul.

Liderul social-democrat a spus că nu va merge la reuniunile socialiștilor europeni când va ajunge președinte, această atribuție urmând să-i revină noului președinte PSD.

Potrivit lui Victor Ponta, Juncker i-a dezvăluit din timp ce portofoliu va primi Corina Crețu în Comisia Europeană și că atacurile opoziției pe acest subiect au venit după ce decizia era deja luată de șeful CE.

„Dl Martin Schulz, social-democrat, e președintele Parlamentului. Omul care m-a ajutat cel mai mult în această perioadă se numește Jean-Claude Juncker (președintele-ales al Comisiei Europene -n.r). M-a sunat și mi-a spus la telefon foarte clar: Victor, Corina Crețu va primi Politici Regionale, nu altceva. Dar, te rog să nu spui pentru că nu e corect. Niciun premier nu face asta, au sunt șeful Comisiei, am decis și voi anunța. Și am stat cinci zile, în care eu știam ce-mi spusese, și dl Băsescu ieșea pe la televizor și spunea că n-o să obținem nimic, în care dl Iohannis și dl Blaga trimiteau scrisori. Eu am râs de ei, vă dați seama, trimiteau scrisori când decizia era deja luată”, a spus Ponta.

2 comentarii la “Ponta, culisele discuțiilor cu Nuland și Juncker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *