Skip to content
Politică

Ponta, despre afirmațiile conducerii SRI: „Nu știu cât sunt de corecte”

Premierul Victor Ponta a comentat afirmațiile conducerii SRI, conform cărora, în ultimii doi ani, evaziunea fiscală  s-a redus de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI.

„Am văzut că în declaraţiile publice şi ale conducerii SRI, directorul spunea că, în ultimii doi ani, evaziunea fiscală, în urma analizelor SRI, a scăzut de la 22-27% din PIB la 18-20%. Nu ştiu cât de corecte sunt aceste cifre, sunt convins însă că e vorba despre un trend, şi acesta este corect reţinut, de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Ponta, la Ministerul Finanţelor, cu ocazia lansării unei aplicaţii informatice prin intermediul căruia contribuabilii vor putea comunica on-line cu administraţia fiscală.

Totodată, şeful Guvernului a arătat că, pentru creşterea veniturilor bugetare, nu este suficientă combaterea evaziunii, ci trebuie eliminată şi birocraţia.

„Avem obiceiul să vorbim numai despre partea negativă, cum combatem evaziunea fiscală, cum strângem, cum controlăm. Cred că cea mai importanta schimbare pe care vreau să o văd la Ministerul de Finanţe este aceea de a ne concentra mai întâi pe partea pozitivă: cum facem ca oamenii cinstiţi, firmele corecte să nu aibă un adevarat calvar atunci când vor sa îşi plătească taxele. Că ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să îşi plătească taxele, dar îi uităm pe cei mai mulţi şi cei buni şi corecţi care vor să şi le plătească şi care intră într-un lanţ birocratic care, e adevarat, s-a redus în ultima perioadă, dar care se poate reduce mult mai mult, pur şi simplu apelând la tehnologie şi apelând la spaţiul online”, a mai spus Ponta.

Directorul SRI, George Maior, a declarat recent într-un interviu pentru Mediafax că evaziunea fiscală s-a redus în ultimii 2-3 ani în România de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *