Ponta, despre recesiunea tehnică și estimările în scădere ale FMI : „Campania electorală a presei”

Premierul Victor Ponta afirmă că Institutul Naţional de Statistică  a „reconfirmat” creşterea economică a României şi că Fondul Monetar Internaţional  a „îmbunătăţit” prognoza, de la 2,2% la 2,4%, adăugând că alte date reprezintă doar o „campanie electorală a presei”.

„Am apreciat foarte mult creşterea sau îmbunătăţirea prognozei făcută de FMI de la 2,2 la 2,4. Şi aici s-a spus că am scăzut. De la 2,2 la 2,4 eu ştiu că e o creştere”, a spus Ponta.

Jurnaliştii l-au atenţionat că INS a reconfirmat recesiunea tehnică, dar premierul a negat.

„Nu, INS a reconfirmat creşterea economică faţă de anul trecut şi, după cum se ştie, anul acesta ne vom încadra în toate ţintele. Restul, e campanie electorală”, a afirmat Ponta.

Întrebat de jurnalişti la ce campanie electorală se referă, Ponta a răspuns: „A dumneavoastră, normal”.

INS a publicat miercuri a doua serie de date provizorii privind evoluţia PIB în primele două trimestre din acest an şi pe primul semestru. Deşi a urcat uşor estimările nominale şi relative privind PIB atât pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cât şi pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%, INS a reconfirmat prin aceste date intrarea în recesiune tehnică, evoluţie care indică încetinirea creşterii economice şi posibile riscuri de stagnare în perspectiva următoarelor trimestre.

Totodată, INS a anunţat că nu sunt nemodificate estimările privind creşterea economică rezultată prin comparaţie cu perioadele similare din 2013, de 3,9% pentru primul trimestru, 1,2% pentru al doilea trimestru şi 2,4% pentru semestrul I, deşi au fost efectuate mai multe schimbări de metodologie.

Fondul Monetar Internaţional a publicat marţi raportul World Economic Outlook, în care indică pentru România o creştere economică de 2,4% pentru acest an. Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată, 2,5%.

În primăvara acestui an, FMI a publicat în raportul World Economic Outlook o estimare de creştere economică pentru România de 2,2%, iar în scrisorile de intenţie suplimentare ataşate acordului stand-by utiliza o prognoză interval, de 2,2-2,5%.

După misiunea din luna iunie, care s-a încheiat fără ca autorităţile şi misiunea FMI să ajungă la o înţelegere, instituţia de la Washington a dat publicităţii un comunicat în care a anunţat că estimarea de creştere economică din acest an pentru România este de 2,8%, nivel similar cu prognoza de la acel moment al Băncii Mondiale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: