Ponta i-a invitat pe chinezi să investească în agricultura, energia şi infrastructura din România

Premierul Victor Ponta i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi, cu care s-a întâlnit luni la Beijing, să investească în România în domenii precum agricultura, energia şi infrastructura, subliniind că ultimele două sunt direcţii strategice de dezvoltare pentru ţara noastră, scrie Mediafax.

Victor Ponta le-a amintit investitorilor chinezi că anul trecut a avut loc la Bucureşti Forumul China – Europa Centrală şi de Sud-Est, la nivel de prim-miniştri, iar cu acest prilej România şi China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pieţei chineze pentru produsele agricole româneşti şi posibilitatea importului de carne de porc şi de bovine vii.

Premierul a arătat, totodată, că o mare provocare pentru România, cât şi pentru China, este este asigurarea independenţei energetice, a capacităţii de a avea energie suficientă şi la preţuri competitive.

„România este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleară, şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producţia naţională, energie pe cărbune, energie termo, unde e nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţia mediului, energie regenerabilă, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investiţii în domeniul energiei eoliene”, a declarat Ponta.

Acesta a mai spus că pentru România este esenţială şi dezvoltarea reţelei de infrastructură, iar proictele în domeniu cu companiile chineze trebuie dezvoltate, cu respectarea procedurilor existente la nivelul UE şi a standardelor de calitate europene. Ponta s-a arătat însă convins de faptul că deja companiile chineze au o capacitate dovedită de a respecta aceste standarde şi de a dezvolta împreună cu firmele româneşti proiecte de infrastructură.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: