Skip to content
Europa Politică

Ponta, în grupul lui Macron, împreună cu USR-PLUS. Legătura cu scandalul de corupție din Franța

antena3.ro

În timp ce Macron este ocupat să obțină cele mai importante funcții în UE pentru candidații săi, din România va primi vestea că Victor Ponta cu partidul Pro România vor face partide din grupul ALDE-En Marche. Din acest grup, mai face parte și USR-PLUS. În 2015, actualii membri Plus veneau la guvernare și îl criticau pe Ponta, la fel și mulți membri din actualul USR. Se pare că vremea războiului a trecut și povestea de prietenie prinde contur.

Pro România și USR-PLUS, prietenie la Bruxelles

După ce în urmă cu două săptămâni apăruse imaginea de la întâlnirea Ponta-Barna, acum lucrurile devin tot mai clare. Liderul USR a declarat că au discutat despre moțiunea de cenzură, tocmai la Bruxelles. Însă mutarea lui Ponta de marți, venind în grabă spre grupul ALDE-En Marche, ne arată că n-au discutat doar despre moțiune.

Câteva zile mai târziu, mai exact marți, 11 iunie 2019, Pro România a devenit membru al Partidului Democrat European (PDE), condus de Francois Bayrou, după cum anunță actmedia.eu. Acest lucru reprezintă intrarea în grupul ALDE-En Marche, însă pe o ușă mai discretă, fără agitație și departe de atenția opiniei publice.

Ca și Liviu Dragnea, Bayrou a fost acuzat de angajări fictive

PDE este un partid condus de francezul Francois Bayrou, un partid centrist, pentru integrare europeană. De-a lungul timpului, Bayrou a ocupat diferite funcții în Guvernul Franței, cât și la Bruxelles, având o sferă mică de influență. În 2017, a renunțat la candidatura pentru prezidențiale și l-a susținut pe Emmanuel Macron, cu condiția unor reforme în justiție.

Când Macron s-a instalat la conducerea țării, nu a uitat pe Bayrou și l-a numit ministru al Justiției. Însă doar 2 luni s-a bucurat de funcție, până când a fost suspectat pentru angajări fictive în Parlamentul European, cam ceva ce a făcut și Liviu Dragnea, și a demisionat din Guvern.

La nivel european, PDE face parte din grupul ALDE-En Marche, care s-a format deja și trage sforile pentru Comisia Europeană și Banca Europeană. PDE este un partid care a avut ceva probleme cu corupția, însă acest lucru nu poate strica legătura Macron-Bayrou.

Problema va fi pentru USR-PLUS. Cum vor justifica aceștia faptul că sunt în același grup cu un lider politic suspectat pentru angajări fictive ca să stoarcă de bani Parlamentul European? USR-PLUS sunt anticorupție în România, iar în Europa stau la masă cu cei care își încarcă buzunarele ilegal.

Lovitura de teatru poate veni tot de la Macron, care să aducă și PSD în aceeași alianță. Președintele Franței a purtat negocieri în ultimele săptămâni cu social-democrații din Europa pentru a forma o majoritate în Parlamentul European cu ALDE-EnMarche-Social-Democrați. Despre aceste negocieri, puteți citi mai multe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *