Ponta: În loc să luptăm cu rețelele din afara țării care ne manipulează, luptăm cu oameni care au altă opinie politică

Sursa foto: Facebook

Aflat la Chișinău cu ocazia inaugurării statuii Reginei Maria, Victor Ponta a acordat un interviu pentru ipn.md în care a vorbit despre viziunea sa despre politica de-a dreapta și de-a stânga Prutului, relațiile bilaterale dintre România și R. Moldova, dar și despre războiul hibrid care a lovit ambele țări.  

IPN: Atât România, cât și Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid destul de agresiv, cu o avalanșă fulminantă de propagandă și de dezinformare în spațiul public, în mass-media. Cum credeți că am putea face față? Cum credeți că am putea să ne sporim reziliența la acest capitol? Ce face România în această direcție și ce strategii sau exemple ar putea prelua și Republica Moldova?

Victor Ponta: Eu vă zic ce să nu faceți din ce a făcut România, că noi, uite, ne-am anulat alegerile în decembrie și după aia am început să ne plângem că ne atacă Rusia. Lucrurile n-au fost chiar așa în România, în sensul în care am crezut că n-avem nicio problemă, ne-am trezit că alegerile, până la urmă partea cea mai importantă a democrației, sunt denaturate și continuă să fie și astăzi, când avem din nou campanie în România, de tot felul de rețele din afara României. Nu anulezi alegeri și după aia începi să cauți vinovați. Cred că Români trebuia să se pregătească și nu s-a pregătit. Poate dumneavoastră o faceți mai bine.

IPN: Care credeți că au fost cele mai mari lacune în acest sens în România?

Victor Ponta: În primul rând, noi avem foarte multe instituții, aveți și Dumneavoastră aici, mai puține, care consumă foarte mulți bani și care nici azi, când vorbim, uite, când sunt eu azi la Chișinău, nu sunt în stare să spună care-s conturile alea false de TikTok, Instagram, Facebook. România face o greșeală foarte mare și pe care eu sper ca Dumneavoastră să n-o faceți, și anume, a început să se războiască cu oamenii adevărați, care au alte opinii. Eu sunt împotriva ideii să blocăm conturi adevărate. Orice părere aveți Dumneavoastră sau eu despre conducerea politică, despre mine, despre Ponta, dacă sunteți un cont real, dacă sunteți o persoană, jurnalist, politician, simplu comentator interesat, nu trebuie să existe niciun fel de sancțiune.

România, în loc să se lupte cu conturile false și cu rețelele din afara țării care ne manipulează, luptă cu oameni adevărați care au altă opinie politică. Or, asta e cenzură și de cenzură n-aveți nevoie la Chișinău, sper să învățați din experiențele noastre de la București și să înțelegeți că orice luptă cu conturi false și cu rețele din afara țării e legitimă, dar orice luptă cu cineva adevărat din țară care are altă opinie decât puterea aia e cenzură.

IPN: Dar și acel cineva care este adevărat poate constitui un instrument în mâinile Kremlinului. Ce ar fi de făcut în asemenea situație?

Victor Ponta: Eu cred în libertatea de exprimare și eu cred că orice om adevărat, orice opinie are dreptul la viață și trebuie să fie lăsat atâta timp, sigur, cât nu îndemni la infracțiuni. Faptul că un om real zice de mine de rău, orice nu-mi place, e libertate de exprimare și eu cred că e mai importantă decât orice. Și vreau ca în România libertate de exprimare să fie garantată și sper că și la Chișinău se întâmplă la fel, pentru că altfel ne ducem spre Rusia și acolo e cineva care apreciază greșit, după părerea mea, cine are voie să se exprime și cine nu.

IPN: De la războiul hibrid și Rusia mergem spre Uniunea Europeană. Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai important subiect acum. Știm bine că România este un aliat puternic al țării noastre, un avocat acolo, la Bruxelles, și vreau să vă întreb cum vedeți parcursul european al Republicii Moldova, cât de repede se mișcă lucrurile și în ce domenii ar trebui să se miște mai repede?

Victor Ponta: Categoric e cel mai important pentru Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene. O să-mi aduc întotdeauna aminte cu mare plăcere când am fost împreună cu premierul Moldovei împreună, noi doi, la Bruxelles, ne-a primit președintele Comisiei Europene și a zis la ieșire vă fac un cadou extraordinar la amândoi, a ieșit cu noi domnul Baroso și a zis: Vă anunțăm ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. Eram amândoi așa de fericiți că, uite, au făcut ceva România cu Moldova împreună și ne-au tratat împreună. Altfel calea cea mai sigură și mai rapidă e unirea cu România. Mă întorc, ca să nu fie denaturate vorbele, nu cu forța. Nu vine România cu armata să ia Moldova, ci doar prin referendum în ambele țări. Eu în România aș vrea să avem un asemenea referendum și sunt convins că majoritatea românilor ar vota pentru, mai departe, în Moldova, decid cetățenii de aici.

Însă cred că Moldova, Guvernul de la Chișinău, trebuie să lase mai puțin politica și declarațiile fără conținut. Europa e celebră pentru declarații goale și, dacă nu pui conținut, degeaba le faci. Liderii europeni se strâng, fac poze, beau vin aici, sunt foarte buni la declarații și la poze, liderii europeni cu faptele au mari probleme de multe ori, pentru că fiecare se duce la el acasă și are alte interese. Deci, cred că la Chișinău trebuie mai puține declarații de iubire și poze și mai multe lucruri concrete care țin de compatibilizarea, în primul rând, a nivelului de trai. Altfel, intrați în Uniunea Europeană și pleacă toată lumea, rămân doar cei care nu pot să plece.

Cred că România ajută foarte mult, dar mai puțină ideologie o să vă facă să ajungeți mai repede în Uniunea Europeană. Prea multă ideologie și prea multă, cum să spun, bătălie politică o să vă încetinească drumul spre Uniunea Europeană.

Citiți interviul integral AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: