Skip to content
Politică

Ponta lămurește misterul refugiaților. Care sunt pașii pe care România va trebui să îi facă

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate la postul B1 TV, despre criza refugiaților, explicând care sunt pașii pe care România va trebui să îi facă.

Astfel, întrebat despre modul în care se va face trierea imigranților, prim-ministrul a explicat: „Conform acordului de la Dublin, prima tara in care ajung trebuie sa faca niste proceduri. Italia si Grecia sunt primele tari europene in care ajung. Prin Italia au intrat cam 150 000 si prin Grecia 300 000 din cei 500 000. Sa vedem daca putem sa sprijinim si noi. Primul examen medical si apoi trierea”. 

Totodată, întrebat cine face trierea, Victor Ponta a răspuns: „Teoretic, prima tara care i-a primit”. 

„Vor fi cheltuieli pe care si le asuma Comisia Europeana. (…) Avem un cuvant de spus. Sunt niste criterii. Partea tehnica acum se negociaza. Nu va exista, poate suna prost, nu va exista un criteriu de religie. Cine e crestin, musulman, budist. Nici acest lucrur (cine are diploma) Se pune problema de a fi din tari care sunt in conflict – Siria, Irak, Afganistan. Primul pas e de a-i duce in centre. 30 de zile (sta un cetatean) In 30 de zile treuie sa ii dam rasp daca beneficiaza sau nu de statutul de refugiat. Trebuie apoi sa avem grija sa stim cum ii echivalezi studiile – poate n-are diploma la el, cum ii fac acces la spital – pentru ca n-are card de sanatate, cum ii inscriu pe copii la scoala si cum facem, de asta am chemat asociatiile sirienilor, irakienilor, oamenilor de afaceri din Bucuresti – domnule, puteti sa ii angajati? 

Dupa 30 de zile capata un carnet. Dupa tot noi trebuie sa gasim solutii de integrare. Sa luam masuri de incluziune pana la momentul in care, sa dea Dumnezeu cat mai repede, vor pleca inapoi. (…) Adevarul e ca nu suntem pregatiti. Doar cu unde ii ducem”, a mai explicat premierul Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *