Skip to content
Politică

Ponta, noi declaraţii incomode despre Colectiv şi presiunile lui Iohannis: „Am ştiut de la Oprea”

Fostul prim-ministru Victor Ponta a ieşit din nou la rampă, luni seară, cu o serie de declaraţii incomode despre cazul Colectiv şi presiunile preşedintelui Klaus Iohannis pentru schimbarea guvernului.

Deputatul PSD a declarat, la Antena 3, că ştia de la ex-vicepremierul Gabriel Oprea că urma să aibă loc demonstraţii împotriva cabinetului Ponta.

„Am avut informaţii; de exemplu, de luni ştiam că urma ca marţi şi miercuri şi joi să fie organizate demonstraţii, când încă nu se dăduse pe Facebook. Am ştiut de la domnul Oprea”, a afirmat Victor Ponta.

Social-democratul a dat asigurări că nu intenţiona să scoată jandarmii împotriva manifestanţilor, spre deosebire de executivul condus de Emil Boc. Totodată, Ponta s-a întrebat ce va face actualul cabinet Dacian Cioloş împotriva eventualilor protestatari anti-guvernamentali.

„Dacă domnul Iohannis atât de mult îşi doreşte Guvernul, eu nu sunt dispus să scot jandarmii. Ce era să fac? (…) Dacă nu plecam în noiembrie, toate pregătirile erau spre o situaţie de instabilitate, să ne batem pe străzi. Dacă eu îi ceream ministrului de Interne să punem jandarmii în faţă, era foarte uşor să creăm un incident, dar nu am vrut”, a arătat Ponta.

Întrebat dacă au existat presiuni externe pentru schimbarea puterii, social-democratul a răspuns: „Nu. Au fost presiuni din partea domnului Iohannis şi a grupului de putere din jurul domniei sale”.

Solicitat să precizeze trei oameni din jurul lui Klaus Iohannis care ar fi dorit plecarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, acesta a replicat: „N-are rost să spun eu, fiindcă îi ştiţi mai bine. Sunt oameni care îl sfătuiesc. Vă rog să-l întrebaţi pe domnia sa”.

În continuare, jurnaliştii Oana Stancu şi Răzvan Dumitrescu au enumerat câteva nume din apropierea lui Iohannis.

„Era unul dintre oameni”, a spus Ponta despre fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache.

Totuşi, Victor Ponta a evitat să se pronunţe tranşant în legătură cu alt consilier prezidenţial, Laurenţiu Ştefan – cel care, recent, avansa ipoteza că, după alegerile parlamentare, Iohannis va propune un premier tehnocrat, în situaţia în care niciunul dintre partide nu va obţine un scor peste 50%.

„Nu-l cunosc foarte bine – l-am văzut doar la nişte recepţii ale Ambasadei SUA”, a spus Ponta despre Ştefan.

Întrebat dacă serviciile secrete ar fi făcut presiuni pentru înlăturarea guvernării PSD, fostul premier a răspuns: „Nu. Sunt grupuri de putere şi de influenţă care se reaşază. După ce a plecat domnul Băsescu, şi-au găsit un nou stăpân”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *