Skip to content
Politică

Ponta pregătește mazilirea lui Dragnea de la Camera Deputaților EXCLUSIV SURSE

Inquam Photos / George Călin

PSnews.ro vă prezintă în rândurile ce urmează cele mai recente informații din câmpul de bătălie al politicii românești.

Evenimentele în plină desfășurare la momentul publicării acestei știri, nu sunt o pură coincidență, ci fac parte dintr-un plan bine gândit de către fostul premier al României, actualul lider al formațiunii politice românești, Victor Ponta.

Amintim că liberalii au propus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, revocarea preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, şi a vicepreşedintelui Florin Iordache.

Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache”, a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.

În replică, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a afirmat, miercuri, că cererea Opoziției privind revocarea din funcție a președintelui și a unui vicepreședinte ai Camerei Deputaților,. Liviu Dragnea și a sa, nu este regulamentară, acuzând inițiatorii de deficiențe în a înțelege regulamentul.

Asta însemană să citești și să citești pe așa cum îi convine atunci când ai deficiențe în a înțelege un regulament și din respect pentru dvs vorbesc de la acest microfon. (…) Pentru a putea să fie introdus un proiect pe ordinea de zi, trebuia, potrivit art. 69 alin. 3, ca liderii de grup, cu unanimiatate de vot, să fie de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi. (..) Atunci când se solicită în BP revocarea președintelui CD președintele camerei la acel moment, cât și conducerea plenului votează conducerea camerei unui vicepreședinte”, a spus în plen Florin Iordache.

El a afirmat și că revocarea membrilor Biroului Permanent se poate face la solicitarea grupului din care provin.

Planul lui Ponta și debarcarea lui liviu Dragnea

Potrivit surselor PSnews.ro, Victor Ponta urmează să revină zilele următoare asupra unei idei anunțate încă din luna septembrie, cea a modificării Regulamentului, Camerei Deputaților, tocmai pentru a uşura înlăturarea lui Dragnea. Concret: acesta va propune zilele următoare schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât Liviu Dragnea, marele său rival, să nu mai rămână al treilea om în stat.

”Am văzut intenția, altfel foarte bună, a celor de la PNL privind schimbarea președintelui Camerei Deputaților. Nu poți să schimbi președintele Camerei Deputaților în primul pas, poți să schimbi Regulamentul Camerei și noi vom depune un amendament la regulament astfel încât să schimbăm acel articol care spune că numai grupul parlamentar poate să propună, în așa fel încât printr-o majoritate a Camerei să poată fi schimbat președintele. Dacă amendamentul este votat, apoi putem trece și la votul pe persoane. (…) Sperăm că cei de la PNL, USR, UDMR și o parte din PSD să susțină„, a declarat Ponta într-o conferință de presă.

Planul ex-premierului PSD-ist este unul dintre pașii care să ușureze demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților și să-l ”golească” pe acesta de atribuțiile ce-i revin al celui de-al treilea om în stat.

Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților în prezent

În acest moment, Regulamentul spune că „propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor“. Drept urmare, cum Dragnea a fost propus ca preşedinte de grupul PSD, tot grupul PSD trebuie să-i ceară demisia. Însă preşedintele grupului PSD din Camera Deputaţilor este Daniel Suciu, deputat de Bistriţa, filială condusă de Radu Moldovan, unul dintre oamenii fideli liderului PSD.

”Salvarea” în acest caz ar putea veni de la Victor Ponta, al cărui proiect prezentat mai sus ar putea să schimbe strategia de înlocuire a Camerei Deputaților,
în așa fel încât printr-o majoritate a Camerei să poată fi schimbat președintele. Sursele noastre susține, însă, că Ponta va depune amendamentul promis zilele viitoare, motivat de faptul că PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, apoi se va da start-ul dezbaterilor în Comisia de Regulament din Camera Deputaţilor, care va primi un aviz pozitiv sau negativ.

Însă, indiferent de aviz, propunerea lui Ponta va ajunge pe masa plenului, unde Dragnea va trebui să o pună pe ordinea de zi. Astfel că, în această fază, este suficient votul Opoziţiei unite pentru schimbarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *