Skip to content
Politică

Ponta și ANAF-ul dau lovitura în sondaje. Telespectatorii căror televiziuni sunt cei mai aprigi contestari ai activității inspectorilor fiscali

Guvernul condus de Victor Ponta, dar și cei de la ANAF par să fi dat lovitura și să beneficieze de un larg suport în privința reducerii TVA-ului la alimentele de bază și respectiv în privința controalelor dispuse de inspectorii antifraudă.

Casa de sondare CSCI a prezentat mați un nou sondaj de opinie cu privire la cum văd românii reducerea TVA-ului la alimente, care le sunt asteptările de după scaderea TVA-ului la 9% la alimente de baze, ce urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie, dar și cum sunt văzute acțiunile de amploare ale ANAF din ultima perioadă.

" "

Cu privire la scaderea TVA-ului la alimente de baza, la o cotă de 9%, potrivit datelor obținute de cei de la CSCI în sondajul realizat la finalul lunii aprilie se poate observa ca romanii se asteapta la ieftiniri, in urma reducerii TVA, dar si impozitare mai mare a celor bogati, desi cota unica nu se va schimba.

De asemenea, in acest studiu reiese ca romanii apreciaza intentia scaderii TVA la alimente, precum si activitatea Guvernului in domeniul luptei anti-evaziune.

Cu privire la activitatea ANAF, telespectatorii posturilor de televiziune Realitatea Tv, B1 Tv și Digi24 sunt, potrivit CSCI, cei mai aprigi contestatari ai acțiunilor de amploare ale ANAF. În privința verificărilor de amploare, din ultima perioadă, ale inspectorilor fiscali, 73% au o părere foarte bună despre acest lucru, iar 93% dintre respondenți au auzit de controale desfășurate de ANAF.

De asemenea, suportul populației pentru combaterea evaziune este unul larg, 85% dintre respondenți precizând că și-ar dori extinderea acțiunilor ANAF.

Iată câteva concluzii ale sondajului realizat de cei de la CSCI:

 • 87% dintre romani cred ca vor scadea preturile dupa reducerea TVA la alimente; 40% cred ca ar putea creste alte taxe; votantii de stanga, dar si tinerii si nehotaratii – printre cei care apreciaza cel mai mult reducerea TVA la alimente
 • 52% au asteptari pozitive de la reducerea TVA la alimente, 31% au asteptari mixte si doar 17% au asteptari negative
 • 84% sunt de acord cu scaderea generala a TVA de la 1 ianuarie
 • Doar 17% cred ca scaderea TVA este o masura de dreapta ce n-ar fi trebuit adoptata de un guvern de stanga
 • Aproape 60% dintre romani cred ca scaderea TVA trebuie insotita si de o crestere a taxarii pentru cei cu averi foarte mari
 • 73% au o parere buna si foarte buna despre controalele ANAF
 • 61% dintre romani au pareri pozitive despre DNA, mai mult decat in toate institutiile politice (presedintie, guvern, parlament)
 • Cei mai duri adversari ai ANAF se gasesc printre telespectatorii Realitatii TV, B1TV si Digi24
 • 87% dintre romani cred ca averile mari trebuie taxate suplimentar, asta in conditiile in care nu exista nici un proiect privind renuntarea la cota unica; 82% considera ca sunt necesare taxe mai mari pe consumul de lux
 • Anarhismul fiscal nu este sustinut – doar putin sub 5% considera ca lucrurile ar merge mai bine in Romania daca lumea nu si-ar plati taxele
 • Majoritatea romanilor cred ca Statul nu are bani suficienti pentru ca oamenii nu isi platesc taxele (80%)
 •  93% din romani au auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada, notorietate mare in toate grupurile (si la tineri e 86%).
 • 73% dintre ei au o parere buna despre ele, 21% una proasta si 6% nu au o parere. Cei care au o parere proasta nu au un profil diferit fata de cei care au o parere buna.
 • Suportul pentru combaterea evaziunii fiscale este unul puternic, justificat in termeni morali – corect fata de cei care platesc datoriile, dar si pragmatici – cresterea incasarilor la bugetul de stat, iar dorinta ca actiunile ANAF sa se extinda e larg raspandita (toate peste 85%).

sustinere pentru reducerea TVA

 • 9 din 10 romani au auzit de anuntul premierului ca TVA-ul la alimente va scadea la 9%.
 • Masura este una foarte populara, 90% se declara de acord, chiar si din cei care nu auzisera de masura.
 • Principalele asteptari ale publicului in urma scaderii TVA la alimente sunt scaderea preturilor (64% puternic de acord + 23% partial de acord), cresterea consumului populatiei (56%+25%) si ajutorul acordat firmelor romanesti in competitie cu cele straine (52%+21%).
 • Totusi, exista si temerea ca aceasta masura va fi urmata de cresteri de taxe si impozite, drept compensare: 40% convinsi de acest lucru, 21% acord partial, doar 18% nu cred asta. Chiar dintre cei care cred ca este o masura buna, mai mult de jumatate se tem ca ar putea creste alte taxe.
 • Guvernul este apreciat tocmai pentru ca infirma asteptarile conturate in ultimii ani (lumea este obisnuita ca guvernul sa taxeze suplimentar – fie pentru ca asa a facut in 2010, fie pentru ca asa s-a spus constant in spatiul public in ultimii ani, indiferent daca a fost real sau nu; atunci cand deciziile oficiale sunt contrare acestei „obisnuinte”, lumea are sentimente amestecate, vestea fiind primita si cu optimism, dar si cu temeri pentru viitor).

  SUSTINERE PENTRU ACTIVITATEA ANAF

   

  sustinere ANAF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi aici sondajul si studiul integral al CSCI

1 comentariu la “Ponta și ANAF-ul dau lovitura în sondaje. Telespectatorii căror televiziuni sunt cei mai aprigi contestari ai activității inspectorilor fiscali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *