Deși guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut testul moțiunii de cenzură, fiind demis în urma demersului Opoziției, fragmentarea spectrului politic și jocurile de culise ale diverselor personaje politice pot duce la o situație complet neașteptată în care să ne trezim cu un lung interimat al Vioricăi Dăncilă.
Ponta visează la o alianță cu PSD
Ex-pesedistul Victor Ponta pare că face zilele acestea un joc la două capete. Ponta își dorește să vină cu partidul său, Pro România la putere și pentru asta a trebuit să facă pe plac Opoziției votând moțiune de cenzură și realizând astfel primul pas: demiterea guvernului Dăncilă.
Nu a trebuit să așteptăm mult pentru a vedea care sunt adevăratele intenții ale fostului șef PSD. Imediat după trecerea moțiunii, Ponta spunea că își păstrează oferta pentru pesediști, dorind o alianță Pro România – PSD pentru alegerile prezidențiale, dar și o „guvernare social-democrată”. O guvernare social-democrată ar include și o alianță cu PSD, de vreme ce partidul lui Ponta nu ar putea forma de unul singur, sau în alianță cu ALDE și minorități o majoritate parlamentară. Dar o guvernare social-democrată ar exclude în mod evident Partidul Național Liberal, cel în jurul căruia majoritatea comentatorilor politici vehiculează că se va forma viitoarea guvernare.
Nici pesediștii nu mai par a susține un guvern construit în jurul PNL. Dacă inițial Viorica Dăncilă spunea că ar susține un guvern PNL cu condiția ca liberalii să semneze Pactul Bunăstării propus de aceasta, deja mai multe voci din PSD susțin răspicat că nu vor vota noul guvern. Marcel Ciolacu, de pildă declara luni că PSD a decis să nu voteze noul guvern, considerând că este normal ca cei care dețin majoritatea care a dus la trecerea moțiunii de cenzură să asigure cvorumul pentru validarea Executivului. Doar că această majoritate nu poate fi obținută fără voturile venite de la partidul lui Ponta, ori acesta din urmă pare că are cu totul alte planuri, profitând la maxim de potențialul de șantaj al partidului pe care acesta îl conduce.
USR-ul lui Barna se eschivează
Dacă Victor Ponta face un joc la două capete, USR-ul lui Barna se contrazice de la o zi la alta. După ce parlamentarul userist, Stelian Ion a propus luni intrarea partidului la guvernare, liderii USR au decis pe seară, să nu accepte propunerea parlamentarului. Barna încă visează la alegeri anticipate cu scopul de a-și crește reprezentarea în Parlament, fără să înțeleagă însă că anticipatele sunt quasi-imposibile în acest moment și că prin acțiunile sale nu face decât să prelungească interimatul Vioricăi Dăncilă, în detrimentul poporului.
Din păcate, victoria Opoziției de săptămâna trecută ar putea fi umbrită de acest joc dublu a lui Victor Ponta și de eschivele USR-ului. Fără cele două partide nu poate exista o majoritate parlamentară, iar PNL s-ar trezi în situația în care ar avea un guvern extrem de fragil, susceptibil oricând să cadă prin moțiune de cenzură. Barna pare că nu este pregătit în acest moment să preia puterea, USR-ului lipsindu-i deopotrivă experiența, dar și unitatea de grup. Ponta, mult mai experimentat în jocurile politice de culise își dorește fără îndoială guvernarea, dar țintește la o funcție mult mai importantă în stat decât ofertele venite din partea liberalilor.
Dacă Opoziția va rămâne la fel de fragmentată s-ar putea să asistăm la un interimat mult mai lung al Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria. Propunerea de premier a președintelui Iohannis va trebui să găsească sprijinul parlamentarilor, iar cum cei de la PSD au anunțat că nu vor susține noul guvern, responsabilitatea va pica pe cei care au votat moțiunea. Rămâne de văzut dacă partidele din Opoziție vor trece și acest test al maturității și vor găsi cel mai mic numitor comun în ecuația preluării puterii.