Skip to content
Politică

Ponta trage linie după discuţiile pe Codul Fiscal: Eu mi-am făcut datoria

Prim-ministrul Victor Ponta trage linie după discuţiile în ceea ce priveşte Codul Fiscal: Eu mi-am făcut datoria.

Luni, la ieşirea de la şedinţa coaliţiei de guvernare, premierul s-a întrebat ce urmează după adoptarea Codului Fiscal, referindu-se la un nou acord cu FMI, la alegerea direcţiei de dezvoltare etc.

„Eu mi-am făcut treaba şi am pus pe masa Parlamentului un Cod foarte bun şi sunt convins că, până la urmă, va fi votat. (…) Lucrurile arată în felul următor: eu mi-am făcut datoria. Dincolo de adoptarea Codului Fiscal (în care a fost puţină discuţie serioasă şi multă politică), trebuie să ne punem întrebarea: după Codul Fiscal, ce urmează? Cum facem un nou acord cu FMI şi instituţiil internaţionale? Care e alegerea noastră ca ţară, apropo de dezvoltare, MTO şi celelalte obligaţii?” a arătat Ponta.

Totodată, politicianul a făcut aluzie la recentele declaraţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit căruia noul Cod Fiscal este nesustenabil şi va provoca, în 2017, o criză economică asemănătoare celei din 2010. În acest context, premierul a criticat perioada guvernului Emil Boc, din cauza măsurilor luate de cabinetul de atunci.

„Mai e cineva azi care crede că în 2010 s-a făcut bine? Că s-au tăiat salariile, pensiile, s-a mărit TVA-ul? Dacă mai sunt nişte oameni care cred că da, e bine să ştim ce urmează. Toate partidele care au răspunsuri la aceste întrebări legitime vor răspunde. Cele care nu vor răspunde înseamnă că habar n-au”, a acuzat Victor Ponta.

El a mărturisit că îşi doreşte unanimitate şi acum, la reexaminarea Codului Fiscal, precum la primul vot acordat proiectului.

„M-am bucurat şi o să mă bucur din nou dacă acest Cod Fiscal se bucură de un sprijin cât mai larg – dacă se poate, unanimitate, cum a fost data trecută”, a subliniat demnitarul.

Şeful Executivului a atras atenţia că prevederile din Codul Fiscal nu se aplică doar pe perioada unui mandat electoral, de 4 ani.

„E vorba să asigurăm stabilitate şi cei care creează locuri de muncă să ştie că păstrăm regulile principale: stabilitate, fiscalitate etc. Important este să avem un sprijin cât mai larg pentru Codul Fiscal şi un TVA de 20%. Eu mă mulţumesc doar cu atât”, a explicat Victor Ponta.

Întrebat ce va face în eventualitatea unei amânări a votării proiectului legislativ, Ponta a răspuns: „Doamne, fereşte! Dacă se ajunge la adoptarea Codului Fiscal şi cu 20% TVA, sunt cel mai fericit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *