Skip to content
Politică

Ponta, tranșant la adresa ministrului Justiției: Aviz doamnei Prună!

În ultimul mesaj publicat pe pagina de Facebook, fostul premier al României, Victor Ponta, îi atrage atenția ministrului Justiției, Raluca Prună, după afirmațiile acesteia despre Ordonanța de urgență privind interceptările.

„Aceste drepturi fundamentale NU SUNT „UN LUX TEORETIC” – aviz Doamnei Prună, Ministru al Justiției în România anului 2016 (nu 1956)!”, a scris Victor Ponta pe pagina de Facebook.

Afirmațiile fostului prim-ministru vin după ce Raluca Prună a declarat că ordonanţa adoptată vineri de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea.

‘Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 – Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *