Skip to content
Politică

Pop, anunț crucial pentru profesori. Când își vor primi salariile

hotnews.ro

Anunțul făcut pe Facebook al ministrului Educației, Liviu Pop, a stârnit nemulțumiri în rândul cadrelor didactice. Sindicatele profesorale spun că au fost informați mult prea târziu.

Schimbarea despre care a vorbit membrul Executivului pe pagina sa de Facebook se referă la data la care vor primii salariile dascălii din învățământul preuniversitar, astfel că profesorii nu își vor mai încasa banii pe 9, ci pe 14. Măsura este cauzată de schimbarea mecanismului de plată, achitarea fiind făcută acum de Ministerul Finanțelor prin intermediul inspectoratelor școlare și nu de primării, cum se întâmpla până acum, informează Adevarul.ro.

„Toţi angajaţii din învăţământ vor primi în 12 sau 15 Ianuarie 2018 salariile aferente lunii Decembrie 2017.  În conformitate cu ordinul MFP 86/28.01.2005 completat cu ordinul MFP nr 398/7.03.2017 data de plată a salariilor pentru Ministerul Educaţiei Naţionale şi unităţile finanţate de acesta este 14 a lunii curente, pentru luna precedentă. Potrivit OUG 90/2017 s-a aprobat că plata salariilor pentru personalul din unităţile de învăţământ se va face din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Astfel, începând cu luna ianuarie MEN va transfera lunar către inspectoratele şcolare, iar apoi acestea către şcoli, sumele pentru plata salariilor“, a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.

Liderii sindicatelor profesorale au replicat că înștiințarea a fost făcută prea târziu, fapt ce pune în dificultate cadrele didactice, întrucât mulți au rate la bancă sau alte plăți la date fixe. Șeful Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi Laviniu Lăcustă adaugă că  banii vor fi viraţi direct de Ministerul Educaţiei Naţionale în conturile Trezoreriei, urmând ca fiecare unitate în parte să îşi stabilească o programare a plăţii salariilor.

„Nu putem face nimic. Este o eroare de comunicare. Ar fi trebuit să fim avertizaţi. Am avut foarte multe semnale. Foarte mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ au credite la bănci, au facturi care trebuie plătite la timp. Nu ne mai miră nimic. Este clar o măsură care trebuia foarte bine gândită şi lumea trebuia anunţată pentru a avea discuţii cu băncile pentru a nu fi obligaţi să plătească penalităţi. Nu e vina oamenilor că nu îşi pot plăti creditele la data prestabilită. Asistăm la o nouă desconsiderare a celor din învăţământ pe care o fac în primul rând cei de la Ministerul Finanţelor”, a mai declarat reprezentantul USLIP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *